Hlavní obsah

Zahraniční experti kontrolují, jak Temelín plní doporučení

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) prověřují od pondělí do čtvrtka, jak Jaderná elektrárna Temelín splnila doporučení MAAE z listopadu 2012.

Foto: Novinky

Článek

Už před rokem a půl podrobně hodnotilo jihočeskou elektrárnu dvanáct expertů z osmi zemí, kteří se tehdy během tří týdnů soustředili na osm oblastí a kontrolovali organizaci a řízení, provoz, údržbu, technickou podporu, zpětnou vazbu, chemii, radiační ochranu a systém řízení havarijních stavů.

Získané informace porovnávali s kritérii MAAE. Výsledky obsahovaly jedenáct doporučení a návrhů na zlepšení, ale i šest dobrých zkušeností. Nyní se část expertů na Temelín vrátila a zhodnotí, zda přijatá opatření naplnila jejich očekávání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Elektrárna už s předstihem vypracovala osmdesátistránkovou zprávu, kterou dva týdny před začátkem mise zaslala všem členům mise. „Ukazuje, jak jsme se s jednotlivými doporučeními vypořádali. Mise jsou o předávání zkušeností a názory expertů jsou tak pro nás cennou zpětnou vazbou. Jejich doporučení jsme průběžně zapracovávali a teď se osobně se vším seznámí,“ řekl Právu ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Připomněl, že poslední mezinárodní prověrku Temelín prodělal v loňském roce, kdy elektrárnu prověřovalo sedm odborníků v rámci mise zaměřené na oblast pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám