Hlavní obsah

Zahraniční experti kontrolují, jak Temelín plní doporučení

Právo, Vladimír Vácha

Čtyři experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) prověřují od pondělí do čtvrtka, jak Jaderná elektrárna Temelín splnila doporučení MAAE z listopadu 2012.

Foto: Novinky

Článek

Už před rokem a půl podrobně hodnotilo jihočeskou elektrárnu dvanáct expertů z osmi zemí, kteří se tehdy během tří týdnů soustředili na osm oblastí a kontrolovali organizaci a řízení, provoz, údržbu, technickou podporu, zpětnou vazbu, chemii, radiační ochranu a systém řízení havarijních stavů.

Získané informace porovnávali s kritérii MAAE. Výsledky obsahovaly jedenáct doporučení a návrhů na zlepšení, ale i šest dobrých zkušeností. Nyní se část expertů na Temelín vrátila a zhodnotí, zda přijatá opatření naplnila jejich očekávání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Elektrárna už s předstihem vypracovala osmdesátistránkovou zprávu, kterou dva týdny před začátkem mise zaslala všem členům mise. „Ukazuje, jak jsme se s jednotlivými doporučeními vypořádali. Mise jsou o předávání zkušeností a názory expertů jsou tak pro nás cennou zpětnou vazbou. Jejich doporučení jsme průběžně zapracovávali a teď se osobně se vším seznámí,“ řekl Právu ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Připomněl, že poslední mezinárodní prověrku Temelín prodělal v loňském roce, kdy elektrárnu prověřovalo sedm odborníků v rámci mise zaměřené na oblast pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám