Hlavní obsah

Za Zemanem na Hrad přijeli manažeři čínské státní firmy CITIC Group

• Aktualizováno

Manažeři čínské státní firmy CITIC Group přijeli na jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Firemní delegaci k Zemanovi doprovázela čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching. CITIC Group by se měla stát akcionářem skupiny CEFC Europe, v jejímž čele stojí Jaroslav Tvrdík.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Jednání zástupců čínské společnosti CITIC s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Na Hrad nejprve dorazili zástupci CITIC Group v několika limuzínách a dodávce. Chvíli po nich přijela velvyslankyně.

Schůzky se účastnil i předseda představenstva holdingu Čchang Čen-ming. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka byly tématem jednání investiční plány CITIC Group v České republice.

Schůzka trvala asi hodinu. Podle fotografie, kterou zveřejnil Pražský hrad, se jednání zúčastnilo kolem 15 lidí, byl mezi nimi i Tvrdík, kancléř prezidenta Vratislav Mynář nebo Zemanův poradce Martin Nejedlý.

Foto: Renata Bohuslavová, Novinky

Příjezd čínské velvyslankyně na jednání na Pražském hradě

První zprávy o přesunech mezi CEFC a CITIC Group byly zveřejněny poté, co vyšly najevo problémy šéfa CEFC a poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga. Je vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona a podle prohlášení CEFC odejde z jejího vedení i z akcionářské struktury.

Po osudu Jie Ťien-minga v Číně pátrala dokonce hradní delegace kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce Martina Nejedlého. Podrobnosti k důvodům vyšetřování ale nezjistili. Nejčastěji se hovoří o podezření z korupčního jednání CEFC v Africe. Čínskou vládu také znepokojuje vysoké zadlužení firmy.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu. CEFC Europe spravuje v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur. Patří jí také hotely v Praze nebo kancelářská budova Florentinum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám