Hlavní obsah

Zeman ani po cestě poradců do Číny neví, proč je Jie Ťien-ming vyšetřován

Praha

Prezident Miloš Zeman údajně stále neví, kvůli čemu je jeho poradce a šéf společnosti CEFC Jie Ťien-ming v Číně vyšetřován. Nechce se vměšovat do čínských vnitřních záležitostí, ctí presumpci neviny a počká na závěry vyšetřování. Zeman to řekl v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu Dnes.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na snímku vlevo.

Článek

Zeman řekl, že byl informován, že Jie Ťien-ming opustil vedení CEFC. Dodal, že společnost bude dál „vlajkovou lodí čínských investic v České republice”. K další expanzi podle něj pomůže i fakt, že téměř poloviční podíl ve skupině CEFC získá státem vlastněná čínská společnost CITIC Group.

O potížích svého poradce se český prezident dozvěděl zhruba před měsícem: „Byl jsem tím trochu překvapen, protože prezident Si Ťin-pching byl přítomen dohodě o kapitálovém vstupu CEFC do ruské Rosněfti. Tato skutečnost mě rozhodně nevedla k obavám. Nicméně prezident Si vede boj proti korupci, je klidně možné – i když u mě platí v zahraničí i doma presumpce neviny – že tam k něčemu došlo.”

Z mediálních zdrojů slyšel, že vyšetřování se týká korupčních aktivit v Africe, nikoli v České republice. „A protože se nechci vměšovat do čínských vnitřních záležitostí, počkám, jak toto vyšetřování dopadne,” dodal Zeman.

Byla to služební cesta

Jie Ťien-ming měl být v Číně zatčen v polovině února. CEFC ani čínské úřady dosud zatčení oficiálně nepotvrdily. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminality.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. V České republice CEFC Group (Europe) Company koupila podíly v aeroliniích Travel Service a v cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.

Zeman dále v rozhovoru uvedl, že jeho kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík jeli do Číny na jeho pokyn zjistit, zda CEFC bude pokračovat v investicích v Česku. Prezidentská kancelář podle Zemanova vyjádření cestu označenou jako služební určitě zaplatila Mynářovi, zda i Nejedlému a Tvrdíkovi, netuší. Není to pro něj důležité.

CEFC Europe spravuje nyní v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur. Zeman Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomickým poradcem.

Reklama

Související články

Číňané zadrželi Zemanova poradce z CEFC

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je podle českých médií členem týmu poradců prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli...

Výběr článků

Načítám