Hlavní obsah

Navýšení podílu CEFC v J&T Finance Group padá

• Aktualizováno
Novinky, bož

Čínská skupina CEFC stáhla žádost o navýšení podílu v česko-slovenské skupině J&T Finance Group na 50 procent, kterou podala k České národní bance (ČNB). V současné době má CEFC ve finanční skupině podíl 9,9 procenta. J&T Finance Group již dříve uvedla, že transakce je nepřijatelná, pokud jsou informace o stíhání šéfa firmy Jie Ťien-minga a ekonomických problémech CEFC pravdivé. CEFC stažení žádosti vysvětluje ohledy na změny v akcionářské struktuře.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

Čínská skupina CEFC má v J Finance Group, která vlastní českou J Banku a slovenskou Poštovou banku, podíl 9,9 procenta. Chtěla ho navýšit na 50 procent, transakci však neschválila ČNB. Čínská skupina se proti rozhodnutí odvolala, v pondělí však informovala o stažení žádosti.

Vysvětlovala to ohledy na změnu v akcionářské struktuře. Do CEFC Europe vstupuje podle jejího mluvčího Pavla Bednáře další akcionář, jehož podíl a název však nezveřejnil.

Server Týden.cz v pondělí napsal, že téměř poloviční podíl v ní získá čínským státem vlastněná společnost CITIC Group.

Transakce v ohrožení

Snahy o navýšení podílu provázely komplikace. Skupina J Finance v předchozích dnech požádala představitele CEFC o vyjádření ke zprávám o zadržení šéfa firmy Jie Ťien-minga a převzetí společnosti vládní agenturou Šanghaj Kuo-šeng. [celá zpráva]

„Pokud CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J Finance Group nepřijatelné,” uvedla skupina J minulý týden.

V pondělí česká prezidentská kancelář oznámila, že čínská strana informovala o vyšetřování šéfa CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga. [celá zpráva]

Tím by se žádost u ČNB jevila dál jako bezpředmětná, společnost však naznačila, že by jednání mohla pokračovat po vstupu nového akcionáře.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na snímku vlevo.

O zadržení Jie Ťien-minga, který je i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, jako první informoval server South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje. Server Neovlivní.cz tvrdil, že mu informace potvrdili čínští podnikatelé a úředníci přímo v Číně.

Většina akvizic skupiny CEFC byla financována čínskými státními bankami, uvedl South China Morning Post. China Development Bank CEFC poskytla úvěry v celkové výši 32,3 miliardy jüanů (105,5 miliardy korun).

Podle informací agentury Reuters si CEFC v poslední době excesivně půjčovala. Byla ochotná přistupovat i na krátkodobé půjčky s úroky až 36 procent. Zdroje agentury z toho vyvozují, že firmě chybí hotovost. [celá zpráva]

Skupina CEFC
Působí v energetice, financích a průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Skupinu J Finance založili slovenští podnikatelé Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. Od roku 2014 sídlí v Praze. Hlavními akcionáři jsou Jakabovič a Tkáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám