Hlavní obsah

Za výplatu si lidé koupí až tisíc litrů benzínu, nejvíce za 20 let

Právo, Martin Procházka

Bezmála 1000 litrů benzínu a více než 1000 litrů nafty si mohou při současných cenách pohonných hmot koupit čeští motoristé za průměrnou měsíční mzdu. Je to nejvíce od roku 1996.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Průměrný hrubý plat nyní činí přibližně 25 800 korun. Za to se minulý týden dalo natankovat 960 litrů benzínu a 1030 litrů nafty.

Před dvaceti lety se za průměrný plat 9825 korun dalo natankovat 480 litrů benzínu a 590 litrů nafty,“ řekl Právu ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Za průměrnou mzdu tak nyní můžeme natankovat dvakrát tolik pohonných hmot než před dvaceti lety.

Ceny nejnižší za sedm let

Ceny pohonných hmot v posledních dnech opět klesaly a cena nejprodávanějšího Naturalu 95 klesla podle údajů společnosti CCS za týden o 32 haléřů na průměrných 26,67 koruny za litr. Nafta se v neděli prodávala v průměru za 24,97 Kč za litr a byla tak o 21 haléřů levnější než o týden dříve.

„Benzín je v ČR nejlevnější od května 2009, cena nafty je nejnižší od března 2009,“ uvedl Tomčiak. Tenkrát ale průměrná mzda stačila na koupi „jen“ 947 litrů benzínu a 937 litrů nafty. Vzhledem k růstu průměrnému platu tak nyní lidé mohou nakoupit o trochu více benzínu a téměř o 100 litrů více nafty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 24. únoru

Pohonné hmoty by podle ekonoma měly ještě zlevňovat. „V nejbližších dnech je ještě prostor pro zlevnění v rozsahu 10 až 15 haléřů. Ceny na burze v Rotterdamu sice stagnují, ale tento vývoj se na českých čerpacích stanicích projeví až počátkem března,“ dodal.

Přebytek na trhu s ropou trvá

Rusko, Saúdská Arábie a další země se domluvily na zmrazení produkce ropy na lednové úrovni. Otazník je ale nad Íránem, který uvedl, že dohodu podporuje, nicméně nespecifikoval, jestli zafixuje svoji produkci.

Ceny ropy na světových trzích sice po oznámení Ruska a Saúdské Arábie výrazně vzrostly, ale po zprávě o rekordní tvorbě zásob ropy ve Spojených státech koncem minulého týdne opět klesly. Zásoby ropy v USA jsou nyní na nejvyšší úrovni od roku 1930.

Severomořská ropa Brent se tak začátkem týdne prodávala za cenu lehce nad 33 dolary za barel a americká lehká ropa West Texas Intermediate stála méně než 30 dolarů.

„Mezinárodní energetická agentura uvedla, že v první polovině tohoto roku očekává přebytek 1,75 miliónu barelů ropy denně, což je více proti původnímu předpokladu na úrovni 1,5 miliónu. Důvodem je zejména rychlé obnovování exportu z Íránu, který už ve svých přístavech pumpuje ropu do tankerů směřujících do Evropy,“ prohlásil Tomčiak.

Z okolí levnější jen Polsko

Pohonné hmoty v České republice jsou ve srovnání se sousedními státy relativně nízké. Levnější jsou jen v Polsku, a to o 2,50 Kč u Naturalu 95 i u nafty. Naopak na Slovensku je Natural 95 o více než tři koruny dražší, nafta vyjde asi o padesát haléřů dráž.

V Rakousku se benzín tankuje o více než korunu dráž než v Česku, nafta tam stojí podobně jako na Slovensku. Nejdražší ze sousedů je tradičně Německo, kde vyjde benzín téměř o pětikorunu dráž než v ČR, nafta je tam asi o 60 haléřů dražší. Mnohé Němce to motivuje k nákupům benzínu v Česku.

Anketa

Kolik litrů pohonných hmot měsíčně natankujete do svého vozu?
do 50 litrů
51,7 %
50 až 100 litrů
29,5 %
100 až 200 litrů
11,9 %
více než 200 litrů
6,9 %
Celkem hlasovalo 830 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám