Hlavní obsah

Ve šlépějích McDonald’s. Z Ruska se stahuje i Starbucks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký kavárenský řetězec Starbucks se po téměř 15 letech stahuje z ruského trhu. Firma to oznámila v pondělní tiskové zprávě. Následuje tak McDonald’s a další velké západní firmy, které se ze země stahují kvůli její vojenské invazi na Ukrajinu.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Zavřená restaurace Starbucks v centru Petrohradu.

Článek

Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu Starbucks už v březnu své podnikání v Rusku pozastavil. Nyní oznámil, že se z Ruska stáhne definitivně. Podrobnosti o finančních ztrátách kvůli odchodu z Ruska firma neuvedla.

Starbucks v Rusku provozuje celkem 130 poboček a zaměstnává bezmála dva tisíce pracovníků. Těm bude po následujících šest měsíců dál vyplácet mzdu.

Už minulý týden informovala o svém odchodu z Ruska jiná franšíza a symbol amerického kapitalismu, řetězec McDonald's. Ten prodá tamní restaurace svému místnímu držiteli licence Alexandru Govorovi. Své ochranné známky si však zachová, ruské restaurace tak už nebudou moci fungovat pod značkou McDonald´s.

McDonald’s v Rusku končí. Prodá tam veškerá svá aktiva

Ekonomika

V souvislosti s odchodem z Ruska McDonald's očekává náklady 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (až 33,2 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám