Hlavní obsah

Ve Francii už třetí den stávkuje letecký personál, schytává to hlavně Air France

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Už třetím dnem pokračuje ve Francii stávka palubního i pozemního personálu tamních aerolinek. Například vlajkový dopravce Air France, který dopad stávky pociťuje značně intenzivně, je nucen zrušit až 50 procent dálkových letů a 30 procent středně dlouhých a krátkých letů. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Stávka v letecké dopravě zasáhla i letiště v Nice.

Článek

Stávka vypukla v pondělí, skončit by měla ve čtvrtek v noci. Nespokojencům z řad personálu jednotlivých aerolinek se nelíbí návrh zákona, podle něhož by museli do budoucna stávky ohlásit 48 hodin dopředu. To považují za neadekvátní zásah do svých práv. Návrh zákona byl minulý měsíc schválen dolní komorou parlamentu a nyní ho má projednávat Senát.

Air France vyzývá cestující k odložení svých letů a rozeslala přes 25 000 mailů a SMS zpráv s varováním, že konkrétní lety mohou být opožděny nebo i zrušeny. Podle odhadů se právě probíhající stávky účastní až polovina pilotů Air France.

Jde o práva cestujících

Zasaženo je zejména hlavní pařížské letiště Charlese de Gaulla, problémy však hlásí i regionální letiště jako například v Marseille či Toulouse. Podle listu Le Tribune tratí Air France denně asi 15 miliónů eur (asi 373 miliónů korun). Do této sumy ale není započítáno odškodnění cestujících.

Státní tajemník francouzského ministerstva dopravy Thierry Mariani v pondělí oznámil, že vláda rozhodně neustoupí. Návrh zákona by měl podle něj chránit zejména práva cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám