Hlavní obsah

V USA lze nově tabák a e-cigarety koupit až od 21 let

Ve Spojených státech už platí zákon, podle nějž lze kupovat a užívat tabákové výrobky i jejich elektronické alternativy až od věku 21 let. Zákon schválený minulý týden Kongresem podepsal prezident Donald Trump. Informoval o tom server CNN s odvoláním na Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Foto: Aaron Bernstein, Reuters

Článek

Dosud bylo v USA možné klasické a elektronické cigarety i příslušné kuřácké směsi zakoupit podle federálního nařízení od 18 let. Některé státy USA ale měly přísnější opatření a už schválením zákona požadovaly hranici 21 let. Přísněji z vlastního rozhodnutí postupovaly také mnozí prodejci. Příkladem je společnost Walmart, která ve svých obchodech minimální věk na jakékoli kuřácké produkty už dříve stanovila na 21 let.

Ke zvýšení minimálního věku pro legální užívání cigaret přistoupily Spojené státy kvůli aktuálním případům úmrtí a poškození plic dávaných do souvislosti s elektronickými cigaretami. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v současné době eviduje 54 takových úmrtí a přes 2500 případů poškození plic.

První oběť e-cigaret v Evropě. Osmnáctiletému Belgičanovi selhaly plíce

Evropa

Příčina závažných poškození plic stále není objasněna, CDC ale jako problematickou látku identifikovala acetát vitaminu E. To je syntetická forma vitaminu E, který patří k nejdůležitějším antioxidantům v těle. Acetát vitaminu E, známý také jako alfa-tokoferyl acetát, se běžně používá v prostředcích na ochranu proti slunečnímu záření nebo péči o pokožku. Zmíněná látka se do kuřáckých směsí přidává jako aditivum, především kvůli zahuštění produktů obsahujících kanabinoid THC.

Anketa

Měl by se u nás prodávat tabák a e-cigarety od 21 let jako v Americe?
Ano
84 %
Ne
16 %
Celkem hlasovalo 3902 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále dost kouříme a moc se nehýbeme

Tržby obchodů se sportovním zbožím sice v Česku trhají rekordy a zdravý životní styl je všudypřítomným tématem, v reálu ale většina lidí stejně příliš...

Výběr článků

Načítám