Hlavní obsah

V sirupu proti kašli našli cizorodý materiál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednom balení sirupu proti kašli Ambrobene našel pacient podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) cizorodý materiál. Výrobce proto stahuje z lékáren a od pacientů šarži W17522A, která má dobu použitelnosti do července 2025. Co přesně v sirupu bylo, ale ústav neuvedl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle SÚKL jsou rizika pro pacienty minimální. „Není pravděpodobné, že by při podání sirupu nebyl cizorodý materiál zaznamenán a byl užit společně s dávkou. Zároveň je skleněná láhev s léčivým přípravkem opatřena plastovou vložkou, která snižuje riziko, že by se cizorodý materiál dostal až do podávané dávky,“ uvedla mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Desítky webů s nabídkou léčiv dostaly v Česku stopku. Poskytovatelé je musí zablokovat

Internet a PC

SÚKL podle ní dosud nezaznamenal žádný hlášený nežádoucí účinek, který by s cizorodým materiálem v sirupu mohl souviset. Pacienti, kteří mají načatý i neotevřený lék konkrétní šarže doma, ho mohou vyměnit za nový v jakékoliv lékárně, nejlépe v té, která ho prodala.

Sirup Ambrobene se používá při akutních a chronických onemocněních dýchacích cest spojených s obtížným vykašláváním. Je volně prodejný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám