Hlavní obsah

Desítky webů s nabídkou léčiv dostaly v Česku stopku. Poskytovatelé je musí zablokovat

Praha

Poskytovatelé internetu musejí nejpozději v pátek zablokovat prvních 22 webů s nelegální nabídkou léčiv. V dalších dvou týdnech by mělo přibýt dalších sedm blokovaných internetových stránek. Vyplývá to z informací na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), na které ve čtvrtek upozornil server Lupa.cz. Poskytovatelům internetu tento postup nařizuje novela zákona o léčivech platná od počátku letošního roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitelka SÚKL Irena Storová

Článek

Na seznam stránek s nelegální nabídkou léčiv zapsal SÚKL prvních 22 webů 10. března. O další čtyři domény se seznam rozšířil před týdnem, další tři přibyly ve čtvrtek. Zákon o léčivech poskytovatelům připojení k internetu ukládá povinnost zamezit v přístupu k těmto stránkám do 15 dnů ode dne jejich zveřejnění v seznamu.

Seznam obsahuje weby nabízející nelegální nebo padělané léky. Po nápravě může být doména ze seznamu vymazána, to se zatím u žádného webu v seznamu nestalo. Pro poskytovatele internetu dává SÚKL seznam k dispozici také ve strojově čitelné podobě.

Novela zákona o léčivech začala od počátku roku platit společně s novelou zákona o návykových látkách. Vedle regulace internetových stránek s nabídkou léčiv novely změnily také pravidla pro předepisování léčebného konopí a zvýšily povolenou dávku účinné léky THC v technickém konopí a výrobcích z něj. Zavedly také centrální úložiště záznamů o očkování, tedy jakýsi elektronický očkovací průkaz.

Další rána pro dezinformační weby. Blokují je už i mobilní operátoři

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Výběr článků

Načítám