Hlavní obsah

V režimu DPI je stále 35 tisíc lidí. Začnou je obvolávat i úřady práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady práce pomohou dodavatelům poslední instance (DPI) v oslovování domácností, které stále zůstávají v tomto režimu, aby přešly na standardní produkt. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V režimu DPI dosud zůstává kolem 35 tisíc lidí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zprava ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Článek

„Tento týden jsme se s dodavateli poslední instance dohodli, že úřady práce budou v příštích týdnech dělat konkrétní cílené oslovení domácností, které u těchto dodavatelů stále zůstávají, a u kterých by v dubnu mohlo hrozit odpojení,“ uvedl Jurečka.

Loni v říjnu skončila na trhu s energiemi společnost Bohemia Energy (BE) s více než 900 tisíci odběrateli. Po ní pak padli i další menší dodavatelé. Devadesát šest procent těchto domácností už však přešlo na standardní produkt, řekl Jurečka.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) však v DPI stále setrvává přes 35 tisíc lidí. „Chci je všechny vyzvat, aby přešli na standardní produkt. I ti, kdo tam jsou a řádně platí, tak 14. 4. (platí pro bývalé zákazníky BE, u ostatní padlých dodavatelů je termín jiný, pozn. red.) pro ně DPI končí, protože je to produkt, který platí pouze šest měsíců,“ upozornil.

Pokud si lidé do 14. dubna nového dodavatele nenajdou, hrozí jim, že se stanou černými odběrateli. To pro ně může znamenat nejen přerušení dodávek elektřiny, ale v případě škody nad 10 tisíc korun  také trestní stíhání.

MPO pomůže firmám s náklady na energie vyššími než 10 procent

Ekonomika

Síkela mj. také zopakoval, že MPO připravuje novelu energetického zákona, aby se v budoucnu předešlo opakování této situace. „Za novelou je myšlenka, že nabídka nejnižší ceny se nesmí pro zákazníka stát sázkou na nejvyšší riziko a že veškeré riziko nesmí nést zákazník za obchodníka,“ řekl ministr.

Jedním z dalších opatření v novele pak má být například nařízení pro obchodníky nabízet jen takový objem energií, který budou mít krytý dostatkem financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám