Hlavní obsah

MPO pomůže firmám s náklady na energie vyššími než 10 procent

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozšíří dotační program Záruka, který pomáhá malým a středním firmám poznamenaným rostoucími cenami energií. Na tiskové konferenci to řekl šéf resortu Jozef Síkela (za STAN). Ministerstvo podle něj zvažuje také zřízení státního obchodníka s elektřinou.

Záznam: TK ministra práce a sociálních věcí a ministra průmyslu k vládní pomoci domácnostem a firmám s vysokými cenami energií Video: ČTK

 
Článek

„Program záruka bude určen pro všechny firmy, u kterých náklady na energie představují 10 a více procent z celkových nákladů. Půjde o úvěry se státní zárukou ve výši jeden až deset milionu korun. Stát se za ně zaručí až do 80 procent jistiny,“ uvedl Síkela.

Celkem ministerstvo pro tento program alokovalo jednu miliardu korun. Podporu by podle Síkely mohlo dostat až 1800 žadatelů. Prostřednictvím České bankovní asociace chce Síkela apelovat na komerční banky, v případě že takovou půjčku poskytnou a bude na něj vystavena státní záruka, aby riziko bylo oceňováno jako státní, a ne dané komerční organizace.

Program Záruka založilo MPO už v roce 2015. Původním cílem dotačního fondu je podpořit přístup malých a středních podnikatelů k bankovním úvěrům na realizaci jejich podnikatelských projektů.

Síkela dále nastínil, že MPO zvažuje také pomoc větším firmám, které mají energeticky náročný provoz. Šlo by o kompenzace nepřímých nákladů, konkrétně o kompenzace nákladů na nákup emisních povolenek. „Jednalo by se zhruba o 35 větších subjektů z oblasti ocelářství, kožedělného průmyslu, chemie atd,“ dodal ministr.

Prominutí DPH za energie ušetřilo všem pár stovek. Nový příspěvek dá tisíce, ale jen někomu

Ekonomika

Síkela dále potvrdil, že MPO zvažuje, že by zřídilo státního obchodníka s elektřinou, který by domácnostem nebo ohroženým odvětvím zajišťoval energie za regulovanou cenu. Pracuje se s několika verzemi.

„Buď stát vytvoří separátní entitu nebo zřídí státního obchodníka v rámci státní nebo polostátní entity, případně vypíše tendr na základě, kterého bude tuto funkci zastávat již existující nestátní obchodník s energiemi,“ nastínil ministr možnosti. Zároveň ale dodal, že se zatím jedná pouze o pracovní teze.

O příspěvek požádalo 21 tisíc lidí

Vláda už od ledna pomáhá také jednotlivým domácnostem zasaženým energetickou krizí, a to formou zvýšeného příspěvku na bydlení. Na program z pera ministerstva práce a sociálních věcí vyčlenila tři miliardy korun.

Slovensko zmrazilo domácnostem ceny elektřiny

Ekonomika

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci zopakoval, že stát si nemůže dovolit plošnou pomoc formou odpuštění DPH, jak to udělala předchozí vláda Andreje Babiše „Řešení by navíc nepomohlo těm, kteří v tom problému opravdu jsou. Proto jdeme cestou konkrétní adresné pomoci,“ řekl Jurečka.

Doposud podle něj o příspěvek požádalo 21 tisíc lidí. „Očekáváme, že v únoru a březnu objem těchto žádostí poroste tak, jak budou přicházet vyúčtování a lidé se budou potýkat s nárůstem svých faktur,“ dodal.

Výběr článků

Načítám