Hlavní obsah

Úsporný energetický tarif se nebude vztahovat na dodávky tepla z tepláren

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vložilo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým by měla zavést slibovaný takzvaný úsporný tarif na energie. Přesnou podobu úsporného tarifu zákon neupravuje, bude stanovena nařízením vlády. Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Vyplývá to z vládních dokumentů.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Teplárenské sdružení kritizuje, že tarif se nebude vztahovat na dodávky tepla z tepláren. Na soustavu zásobování teplem jsou připojeny čtyři miliony lidí, úsporný tarif se má týkat pouze domácností, které topí elektřinou nebo plynem.

Ministerstvo v předkládací zprávě uvádí, že návrh zákona byl zpracován v reakci na kritickou situaci na trhu s elektřinou a plynem. Novela zavádí nový právní institut, kterým je příspěvek na úsporný tarif.

Řešení současné energetické krize formou sociální pomoci, jako je například příspěvek na bydlení, který cílí hlavně na sociálně slabé, není v tuto chvíli podle MPO dostatečné. Navrhuje proto, aby existoval mechanismus, který umožní státu prostřednictvím energetického zákona konečnou cenu elektřiny nebo zemního plynu zákazníkům snížit.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek ve Sněmovně uvedl, že úsporný tarif „pomůže všem s nějakou spotřebou energie, kterou získají za státem sníženou cenu“. To podle předsedy vlády povede jak k úsporám, tak k tomu, že si domácnosti a jednotlivci budou moci s rostoucími cenami lépe poradit.

Vládá počítá s více než 50 miliardami na úsporný tarif

Ekonomika

Příspěvek na úsporný tarif bude možné získat jak v případě elektřiny, tak plynu a bude zohledňovat charakter spotřeby odběratelů. „Mechanismus lze zjednodušeně popsat následovně – stát zašle operátorovi trhu (OTE) ze státního rozpočtu finanční prostředky na úhradu příspěvku na úsporný tarif, operátor trhu pošle příspěvek obchodníkům s elektřinou či plynem a obchodníci ho uplatní ve výši zálohy či ve faktuře ve prospěch zákazníka,“ uvedlo MPO v předkládací zprávě.

Kritika Teplárenského sdružení

„Těžko si představit absurdnější diskriminaci lidí připojených na teplárny, než s jakou přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Majitel rodinného domu vytápěného plynem na příspěvek dosáhne, zatímco důchodce v paneláku vytápěném například z plynové teplárny nedostane nic,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek.

„Pan ministr (průmyslu Jozef) Síkela (za STAN) asi stále nepochopil, že na teplárny jsou připojeny čtyři miliony lidí a dramatický nárůst cen emisní povolenek, a teď navíc i energetických komodit, není v letošních cenách tepla ještě z větší části promítnut a že na tuto situaci budou muset výrobci tepla bezprostředně reagovat. Vyzývám pana ministra, aby situaci těchto lidí okamžitě řešil, a pokud nevedou k cíli jednání s Evropskou komisí, neprodleně předložil pro příští topnou sezonu jiné řešení,“ dodal Topolánek.

Fixovat energie se teď nevyplatí

Domácí

Úsporný energetický tarif pro domácnosti vláda podle Síkely projedná 22. června. Stát by měl lidem na část spotřeby zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif by měl platit celou nadcházející topnou sezonu, případně déle. Síkela to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc odhadl mezi 16 a 24 miliardami korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám