Hlavní obsah

Urban: licenci na vývoz Věry už nelze odebrat

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Snahu unionistů zabránit rozhodnutím členů vlády prodeji radarů Věra do Číny považuje ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) za scestnou. "Myslím, že mají mylné představy o proceduře, neboť nezáleží na úvaze premiéra či ministra. Jde o správní řízení, které je detailně popsáno v zákoně, a proto nelze změnit toto stanovisko politickým rozhodnutím," řekl Urban.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohled na zasněžené ulice města v předvečer 31.března.

Článek

Připomenul, že prodej se zbrojním materiálem podléhá v ČR licenčnímu řízení, což je obdoba správního řízení. Licence se vydává, nebo nevydává za souhlasu všech důležitých ministerstev. Pokud některé z nich je proti, nemůže se licence udělit. Jelikož existoval souhlas resortů zahraničí a obrany, ministerstvo průmyslu a obchodu podle Urbana v souladu se zákonem nemohlo než licenci vydat.

Vývozní povolení získala společnost Omnipol. "V této chvíli je licence platná a změnit by ji mohlo jenom jiné správní řízení, pokud by jeden ze zainteresovaných resortů změnil postoj," prohlásil ministr. Žádná taková změna mu však doručena nebyla.

"Záleží na žadateli, kdy si licenci vyzvedne. Respektive jednu si vyzvedl, druhou zatím ne. Já pak registruji pouze okamžik, kdy příslušný materiál překročí hranice ČR. V této chvíli konstatuji, že se tak ještě nestalo," prohlásil Urban.

Radar prý není klasickou zbraní

Ministr podle svých slov s prodejem radarů Věra Číně nemá žádný problém, neboť ČR není jediným výrobcem takového zařízení na světě. "Součástí této dodávky není manuál, který má k dispozici Ministerstvo obrany ČR. To je věc, která podléhá utajení a podléhá využití pouze našim armádním účelům," prohlásil. Urban poznamenal, že v případě radarů nejde o klasickou zbraň. "Jde o pasivní zbraňový systém. Považuji to docela za vcelku normální obchodní případ," uvedl.

Jak již Právo informovalo, vicepremiér a šéf unionistů Petr Mareš chce, aby se vývozem radarů Věra do Číny zabývala vláda. Argumentoval, že nemůže opominout zejména postoj senátorů US, kteří mají především na zřeteli nedodržování lidských práv v této zemi.

Prodej radarů do Číny se nelíbí Bushově vládě, což nedávno přiznal Právu ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Jeho americký protějšek Colin Powell mu v tomto smyslu poslal odmítavý dopis, o jehož existenci však nemají Mareš ani Urban potuchy. "Pokud existuje, je na ministru zahraničí, aby vyhodnotil situaci z hlediska mezinárodní diplomacie a podle toho se rozhodl," dodal Urban.

Prezident Václav Klaus včera řekl, že nemíní v Číně jednat o dodávkách Věr, a dal najevo odmítavý postoj k možnosti takového prodeje. Prezident popřel spekulace, že vláda již prodej zastavila. Pokud víme, žádné takové rozhodnutí neudělala, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám