Hlavní obsah

Upravený Boeing 737 MAX má za sebou první let s cestujícími

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tulsa

Na oblohu se poprvé od svého uzemnění v březnu 2019 vrátil letoun Boeing 737 MAX. Společnost American Airlines jím ve středu přepravila během propagačního letu z Dallasu do Tulsy několik novinářů. První komerční let by se měl uskutečnit na konci letošního roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boeing 737 MAX po 21 měsících vzlétlVideo: KDFW, AP

 
Článek

Letadlo bylo celosvětově odstaveno z provozu před 21 měsíci po dvou dopravních nehodách, které připravily o život celkem 346 lidí. Od havárií přepsala společnost kompletně svůj počítačový software pro 737 MAX.

Federální úřad pro letectví udělil 18. listopadu souhlas, díky kterému mohlo letadlo opět vzlétnout. Podmínil ho úpravami strojů a školením pilotů.

Letadla Boeing 737 MAX už se připravují k návratu do oblak

Ekonomika

„Vím, že naši piloti by si nesedli do letadla, pokud by si mysleli, že není bezpečné,“ uvedl pro ABC News provozní ředitel American Airlines Robert Isom.

American Airlines je jedinou společností, která se chystá vrátit nejprodávanější letadlo boeingu zpět do provozu ještě tento rok. První komerční let se má uskutečnit 29. prosince z Miami do New Yorku. Dopravci doufají, že se jim podaří opětovně získat důvěru cestujících.

Boeingy 737 MAX dostanou v EU povolení k provozu asi v lednu

Ekonomika

Příbuzní, kteří během posledních dvou katastrofických letů přišli o své blízké, však vyzývají veřejnost k opatrnosti a nabádají budoucí pasažéry, aby s tímto typem boeingu nelétali.

Boeing přišel kvůli uzemnění letounů i koronavirové pandemii o miliardy dolarů. Jen za minulý rok ohlásila společnost ztrátu v přepočtu téměř 14 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám