Hlavní obsah

Unionisté a lidovci chtějí změnit zákon o nájemném

ČTK, Vladimír Čechlovský, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákon o nájemném, který navrhlo ministerstvo financí, se snaží změnit koaliční partneři ČSSD - unionisté a lidovci. "Koaliční partneři došli k závěru, že je třeba se dohodnout nad společnou verzí, která by byla průchodná jak pro ČSSD, tak pro ministry za US-DEU," řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Foto: Jaroslav Beneš

Ilustrační foto

Článek

Podle Dimuna je šance na prosazení rychlejšího sbližování regulovaných a tržních nájmů stále reálná. "Podařilo se, že se stoplo projednávání regulačního zákona z dílny MF a že se bude znovu jednat a znovu se na stůl položí argumenty," poznamenal Dimun. Podle MMR i majitelů domů se návrh zákona o nájemném, který předkládá ministerstvo financí, snaží zachovat současný stav. S tím ale MF nesouhlasí.

V současné době ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US- DEU) údajně jedná se členy vlády a poslaneckého klubu ČSSD. "Ministr se je snaží přesvědčit, že pro bytovou i sociální politiku je řešení deregulace nájemného pozitivním krokem," uvedl Dimun. Zvýšila by se tak prý například mobilita pracovních sil, mladí lidé by lépe dosáhli na vlastní byt, zamezilo by se tzv. černým příjmům z nájemného.

SON s odkladem nesouhlasí

Zákon o nájemném měla sněmovna projednávat na současné schůzi. Poslanci výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí však schválili, aby se vládní návrh znovu vrátil do podvýboru pro bytovou politiku. Tím pádem se plénum má návrhem zabývat až na počátku příštího roku. Původně se počítalo, že zákon bude schválen letos na podzim.

Odklad projednávání návrhu prodlužuje podle Sdružení nájemníků (SON) současný bezprávní stav, neboť cena nájmu není nijak upravena. Předseda sdružení Stanislav Křeček (ČSSD) považuje odklad za nepřípadný ústupek sociální demokracie a neplnění usnesení sjezdu České sociálně demokratické strany, které požaduje důraznější prosazování sociálně demokratických myšlenek vůči koaličním partnerům."Není myslitelné, aby vládní návrh nebyl projednání jen proto, že si to někteří koaliční ministři nepřejí," uvedl nedávno Křeček. Pochybuje navíc o možnosti dohody o nájemném uvnitř koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám