Hlavní obsah

Tesco zjistilo neoznačenou koninu u prvního českého výrobce

Praha
Aktualizováno

Laboratorní testy poprvé objevily neoznačené koňské maso ve výrobku českého producenta. Obchodní řetězec Tesco koninu v rámci vlastních testů zjistil v baleném salámu Herkules 300g českého výrobce Masna Studená. Řetězec o tom informoval v tiskové zprávě. Výrobek už byl stažen z prodeje.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Řezník zpracovává koninu. Ilustrační foto.

Článek

Masna Studená patří do skupiny Krahulík podnikatele Andreje Babiše. Babišův mluvčí Karel Hanzelka řekl, že v salámu bylo použito maso dovezené z Itálie.

"Pokud se v uvedeném salámu koňské maso objevilo, je vina evidentně na straně externího dodavatele masa, který Masnu Studená uvedl v omyl, když dodávka suroviny deklarovaná jako hovězí maso obsahovala také stopy koňského masa," uvedl Hanzelka.

Český masokombinát nyní podle mluvčího pátrá, zda byl uveden v omyl úmyslně nebo se konina dostala do výrobku nešťastnou náhodou.

"Laboratorní testy potvrdily přibližně pětiprocentní přítomnost DNA koňského masa," uvedl mluvčí řetězce Tesco Jiří Mareček. Řetězec již otestoval i dalších pět výrobků stejného dodavatele, všechny s negativním výsledkem.

Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii, následně zasáhla další státy včetně České republiky.

Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám