Hlavní obsah

V lasagních Nowaco bylo 60 procent koňského masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Laboratorní testy odhalily, že ve výrobku Lasagne Bolognese firmy Nowaco bylo 60 procent nedeklarovaného koňského masa. Novinky o tom informoval mluvčí Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Lasagne Bolognose firmy Nowaco

Článek

„Kvantitativní analýza prokázala nahrazení hovězího masa koňským v rozsahu minimálně 60 procent,“ uvedl Kopřiva.

SZPI testovala dva vzorky výrobku Nowaco Lasagne Bolognese od lucemburského výrobce. Minimálně 60 procent koniny odhalily testy u obou z nich. Závadné šarže mají podle Kopřivy trvanlivost do 18. října 2013 a do 24. února 2014.

„Vzorky těchto potravin SZPI odebrala na základě principu předběžné opatrnosti společně se vzorky několika desítek jiných potravin v období od 11. 2. 2013. Výše uvedené výrobky SZPI odebrala v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s., Rokycanská 1385/130 v Plzni, podrobnosti viz tisková zpráva SZPI z 20. 2. 2013. S prodejcem a distributorem bude zahájeno správní řízení,“ uvedl Kopřiva.

Státní veterinární správa odhalila přítomnost nedeklarovaného koňského masa ve více výrobcích, například také v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám