Hlavní obsah

Aféra s koninou je lumpárna na spotřebitele, tvrdí veterináři

– Praha
Novinky, pit

Aféra s nahrazováním dražšího hovězího levnějším koňským masem považují tuzemští veterináři jako jednoznačné šizení spotřebitelů. Lidé jsou navíc znejistěni v důvěře v dozorové orgány. Pro Novinky to uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Porcování koňského masa

Článek

"Veterinární dozor nakonec falšování odhalil, ale nikdo nedokáže dnes říci, jak dlouho se takto šidilo," připomněl Duben, který doufá, že se nejedná o český problém. "Původ koňského masa je zřejmě v Rumunsku, Polsku a Irsku. Kde ale docházelo k přeznačování, to je na orgánech, které toto řeší," nechal se slyšet mluvčí.

Podle Dubna podle všeho nepůjde o koně z chovu "na maso". V Evropě se totiž prakticky nějaká "masná plemena koní" nechovají. "Jistou výjimkou může být Polsko a některé pobaltské země, popřípadě Rumunsko, kde ale půjde zřejmě o podíl z velkého počtu chovaných koní," domnívá se Duben.

Výsekové maso z Jižní Ameriky

Pokud jde o Česko, zde se porazí ročně kolem 400 koní, což jsou zcela zanedbatelné počty. "Jde o koně, kteří již dosloužili, případně utrpěli taková zranění, že léčba je prakticky nemožná. Tyto staré kusy je možné využít spíš do výrobků, nelze moc hovořit o výsekovém mase," vysvětlil Duben.

Pokud jde o výsekové maso, to se do Evropy dováží zejména z Jižní Ameriky, například z Argentiny, případně i z Irska. Jedná se tedy o místa, kde je zemědělská produkce podstatně levnější než v Evropě, anebo jde o zvířata starší, čímž pádem také levnější.

Určitě lze podle Dubna vyloučit nějaké významné využívání pochroumaných dostihových koní, neboť ti jsou často léčeni a v průkazu koně musí být veterinárním lékařem použití těchto léčiv vyznačeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám