Hlavní obsah

Tendr na 5,6 milionu testů pro školáky byl zrušen

Aktualizováno

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zrušila tendr na 5,6 milionu testů na koronavirus do škol. Ani jeden ze čtyř zájemcům nesplnil zadávací podmínky, a to ani v dodatečném termínu, a tak správa musela všechny firmy vyloučit. V pondělí to řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

Foto: Novinky

Testování ve školách (ilustrační foto)

Článek

Vítěz poslední zakázky, firma Masanta s testy Singclean v pátek oznámila, že se do současného tendru nepřihlásila.

Plaga na začátku dubna uvedl, že SSHR má zajistit nákup dalších antigenních testů na covid pro školství do konce školního roku. Kabinet podle něj schválil rámec pro nákup 14,4 milionu testů, což by mělo stačit.

Plaga chce rychlejší zavedení PCR testů

„V této chvíli musí Státní hmotné rezervy soutěž opakovat. Znamená to ale nejistotu v tom, jestli budou dodány antigenní testy i po 10. květnu,“ sdělil Plaga.

Centralizovaný nákup je pak podle něj jednoduchý v nouzovém stavu, mimo nouzový stav ale může způsobovat problémy. „Školy si ale mohou zakupovat testy samy a ministerstvo jim pak může zpětně uhradit nákupy,“ doplnil.

Žáci druhých stupňů se vrátí do škol v až pěti krajích

Domácí

V reakci na zrušení tendru ministr také uvedl, že by to mohlo urychlit zavedení PCR testů do škol, které by je mohly nakupovat samy a následně by jim byly proplaceny.

„Věřím, že se nám PCR testy podaří ještě v tomto školním roce ve školské soustavě zavést,” dodal ministr.

V posledních dnech směřovalo do škol 3,5 milionu antigenních testů Singclean. Hasiči je začali rozvážet minulou středu ze skladů SSHR v Poleradech, Olomouci a Štítině do krajských distribučních center po celé ČR. Na začátku dubna pak rozvezli hasiči do krajů pro školy 4,1 milionu testů na covid-19. Šlo o 2,6 milionu antigenních testů od společnosti Lepu a 1,5 milionu později objednaných testů také společnosti Singclean. Oba se vyrábějí v Číně a podle kritiků nejsou úplně spolehlivé.

Správa hmotných rezerv nakoupí dalších pět milionů testů

Koronavirus

Švagr v pondělí uvedl, že pro aktuální tendr se v dynamickém nákupním systému, v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, zaregistrovalo celkem 32 firem. Nabídku nakonec ale podaly jen čtyři z nich. Připomněl, že podle zákona o zadávání veřejných zakázek SSHR postupuje kvůli tomu, že v Česku už není nouzový stav.

„Oproti minulé zakázce se výrazně snížil počet zájemců o tuto zakázku. A popravdě se ani nedivíme, když je tady permanentní mediální kampaň proti těmto dodavatelům státu, řada rádoby odborníků testy jen kritizuje a prakticky se pořádal hon na jejich dodavatele. To si potom rozmyslíte, jestli se přihlásíte do zakázky státu, nebo budete raději prodávat sice menší množství, ale s vyšším ziskem a určitě budete více v klidu, protože vás nebude nikdo kritizovat,” řekl v pondělí Švagr.

PCR testy se ve školách budou používat od června

Domácí

Do tendru, který v březnu během nouzového stavu vyhrála Masanta, se přihlásilo 47 firem.  „Nikdo kompetentní na žádný z konkrétních testů pro výběrové řízení neukázal. Ty firmy splnily všechno, co od nich ministerstvo zdravotnictví chtělo - a to je přeci ta autorita, která garantuje, že na trh pustí jen kvalitní produkty,” dodal Švagr.

Reklama

Výběr článků

Načítám