Hlavní obsah

Stavebnictví na začátku roku kleslo

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v lednu reálně meziročně klesla o 5,2 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 12,3 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota schválených projektů klesla o 8,3 procenta. V pátek to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně stavební produkce stoupla naopak o 4,2 procenta.

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„Situace ve stavebnictví se prozatím výrazně nezměnila, omezení se odráží zejména v plynulosti výstavby pozemních staveb,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky stavebnictví a energetiky ČSÚ.

V lednu se začalo stavět 2 629 bytů, což je o 11,3 procenta více než před rokem. Zároveň se v prvním měsíci letošního roku dostavělo 3 027 bytů, což je o 1,5 procenta více než před rokem.

V Česku loni zdražily také starší byty

Finance

Orientační hodnota projektů, na něž úřady vydaly stavební povolení, dosáhla 33 miliard korun. To představuje meziroční pokles o 8,3 procenta.

Nejistá je prognóza pro stavebnictví do konce roku. „Z pohledu zakázek by měly mít stavební firmy dostatek práce na to, aby stavebnictví konečně vybředlo z červených čísel,” předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek.

„Otázkou je, zda se jim podaří získat zpět chybějící zahraniční zaměstnance a zda některé instituce nezačnou krátit své stavební investice z důvodu obavy o vývoj rozpočtových příjmů. V oblasti bytové výstavby však obrat ani v nejbližších měsících očekávat nelze,” uzavřel Dufek.

Reklama

Související články

Experti: Krize zlevní byty v panelácích

Krize spojená s pandemií covidu-19 zatím výraznější pokles cen nemovitostí v Česku nepřinesla. Experti na reality však očekávají, že už letos zasáhne hlavně...

Výběr článků

Načítám