Hlavní obsah

Hotely se snaží přežít, dočasně se mění na nájemní byty

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Zavřít, nebo zkusit najít náhradní řešení, jak přežít. Dilema, před kterým nyní kvůli vládním nařízením stojí hotely a penziony v Česku, řeší řada z nich originálně. Krátkodobě i dlouhodobě pronajímají své pokoje, jako by to byly byty. Některé i narychlo vybavily malou kuchyňkou a dalším zázemím.

Hotely se snaží přežít, pronajímají své pokoje jako byty na krátkodobý i dlouhodobý pronájemVideo: Novinky

 
Článek

Jeden z největších hotelů v Praze Don Giovanni naplnil ještě v roce 2019 v průměru svou kapacitu na 98 %, v posledním roce ale zeje spíše prázdnotou. Kromě obchodních cestujících a občasných klientů na služebních cestách zde nemůže bydlet nikdo. Provozovatelé se proto rozhodli vyčlenit skoro tři patra na pronájmy.

V Kanadě mají vlastní ledový hotel. Kvůli pandemii nabízí virtuální prohlídky

Cestování

„Jako největší hotelová síť provozujeme 6000 pokojů v Praze ve 23 hotelích. Už v průběhu podzimu a zimy jsme si vyzkoušeli na menších hotelích krátkodobý a dlouhodobý pronájem a zjistili jsme, že po tom skutečně poptávka je, a je poptávka jak po standardních hotelových pokojích, tak i po malometrážních bytech. To znamená, že část pokojů uzpůsobujeme jako plnohodnotné malometrážní byty, včetně kuchyňského koutu a veškerého zázemí, které v bytě potřebujete mít,“ popisuje Jaroslav Svoboda, jednatel Czech Inn Hotels.

Foto: Novinky

Někteří klienti vyžadují kuchyň, jiní ne.

Pro pronájmy hotel vyčlenil pětinu svých pokojů, tedy zhruba stovku. Pokoje se velikostně pohybují mezi 25 až 30 metry čtverečnými a u některých je i možnost spojit dva dohromady, takže se z toho stává byt 1+1. Část pokojů je také vybavena kuchyňkou, ne vždy o to ale klienti mají zájem.

Výhodou pak je, že klient má možnost využívat další služby hotelu jako je recepce, parkování, prádelna apod. V případě uvolnění opatření pak bude mít k dispozici i wellness, fitness služby a podobně.

„Host s námi uzavře smlouvu a má plně vybavený byt včetně internetu, televize a veškerého hotelového zázemí,“ popisuje možnosti hotelu Don Giovanni Jaroslav Svoboda.

Hotel s desítkami hostů, vlek v provozu. Policie jela do Harrachova na udání

Krimi

Podobně je tomu i ve wellness hotelu Extol Inn, který pro pronájem vyhradil zatím 20 pokojů. „Zatím zájem je. V podstatě kapacita je teď skoro vyčerpaná, když ji doprodáme, vyčleníme potom dalších 20 pokojů,“ říká manažer wellness hotelu Extol Inn Marek Boura. Po rozvolnění pak bude nabízet i wellness a fitness služby.

Cena takovýchto pokojů se pohybuje okolo 6500 korun měsíčně plus možné příplatky za další služby.

Foto: Novinky

Klienti mají v ceně i zázemí hotelu, jako je recepce.

O pokoje je prý poměrně velký zájem. Klienti těchto pokojů se dělí na tři skupiny: firmy, které si jednorázově třeba na měsíc pronajímají byty pro své zaměstnance; obchodní cestující, kteří jezdí často do Prahy a potřebují byt na několik měsíců, a pak lidé, kteří zde žijí dlouhodobě.

V Singapuru otevřeli luxusní hotel jen pro novopečené matky s novorozenci

Cestování

„Já jezdím do Prahy velmi často služebně, zhruba tak třikrát až čtyřikrát do měsíce, a když jsem narazila na internetu na možnost, že tady pronajímají i byty, tak jsme neváhala. A jsem velmi ráda, je to takový můj druhý byt tady v Praze a ušetří mi to spoustu času i peněz,“ popisuje nájemkyně Petra Urbanová, která pochází z oblasti Trutnovska.

Jak klientka zmiňuje, výhodou je i cena: „Určitě se vám to vyplatí, už k těm současným cenám je to opravdu výhodné a myslím, že to bude výhodné i pro více businessmanů, kteří sem potřebují takto často jezdit, není to nic drahého.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám