Hlavní obsah

Státní rezervy nevydrží věčně, přiznala šéfka ruské centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní rezervy nemohou vydržet věčně, varuje ruská centrální banka. Podle její guvernérky Elviry Nabiullinové západní sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu doposud zasáhly zejména finanční trh země, nyní ale začnou postihovat i ruské firmy, které se budou muset přizpůsobit novým okolnostem.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová

Článek

Západní sankce měly nemalý dopad na ruské devizové rezervy. Jejich vlivem bylo zmrazeno na 300 miliard dolarů z celkových 640 miliard. Podle agentury Bloomberg má Rusko k dispozici jen rezervy ve zlatě a čínském juanu. Rezervy v dolarech či eurech využít nemůže.

Rusku se navíc přibližuje hrozba platební neschopnosti. Od 4. dubna zemi běží dodatečná 30denní lhůta, během které musí splatit svůj zahraniční dluh. Lhůta se spustila poté, co americké ministerstvo financí neumožnilo Rusku vyplatit držitelům dluhopisů celkem 649 milionu dolarů (zhruba 14,7 miliardy korun) v dolarech právě z jeho devizových rezerv.

Rusko poslalo platbu v rublech, to ale na situaci de facto nic nemění, neboť splátka musí proběhnout v dolarech.

Inflace v Rusku dosáhla téměř 17,5 procenta, je nejvyšší za 20 let

Ekonomika

Kromě blížící se platební neschopnosti ale začnou mít brzy problémy i ruské podniky. „Období, kdy může ekonomika žít z rezerv, má svůj konec. Již ve druhém a třetím čtvrtletí vstoupíme do období strukturální transformace a hledání nových obchodních modelů,“ měla podle agentury Reuters říct Nabiullinová během jednání v ruském parlamentu.

„Hlavní problémy budou spojeny s omezením dovozu a logistikou zahraničního obchodu a v budoucnu s omezením vývozu,“ dodala guvernérka, podle níž se ruské firmy budou muset adaptovat. „Ruští výrobci budou muset hledat nové partnery, logistiku nebo přejít na výrobu produktů předchozích generací,“ citovala dále Reuters Nabiullinovou.

Kvůli odchodu firem z Moskvy může přijít o práci 200 tisíc lidí, míní tamní starosta

Válka na Ukrajině

V důsledku sankcí klesne letos podle odhadů Světové banky ruská ekonomika o 11,2 procenta. Sám ruský prezident Vladimir Putin ale zůstává klidný a tvrdí, že Rusko západní „ekonomický blitzkrieg“ přežilo.

„Kalkulace (ze strany Západu) měla rychle podkopat finanční a ekonomickou situaci v naší zemi, vyvolat paniku na trzích, kolaps bankovního systému a rozsáhlý nedostatek zboží v obchodech. Už teď ale můžeme s jistotou říci, že taková politika vůči Rusku selhala, strategie ekonomické bleskové války selhala,“ řekl podle Wall Street Journal Putin na pondělní schůzce s ministry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám