Hlavní obsah

Soumrak Jumbo Jetů. Jejich největší provozovatel je vyřadil z provozu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud něco v leteckém průmyslu uspíší konec obřích a méně ekonomických letadel, je to epidemie koronaviru. Nižší počty přepravených pasažérů vedly aerolinky British Airways (BA) k rozhodnutí vyřadit všech 31 Boeingů 747 z provozu s okamžitou platností. Britské aerolinie přitom disponovaly vůbec největší flotilou těchto letadel na světě.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 747 v barvách British Airways

Článek

„S velkým smutkem můžeme nyní potvrdit, že s okamžitou platností navrhujeme vyřazení všech Boeingů 747 z naší flotily. Vzhledem k poklesu objemu přepravených pasažérů kvůli celosvětové epidemii koronaviru je nepravděpodobné, že se naše úchvatná 'královna obloh' ještě kdy vrátí do komerčního provozu British Airways,” uvedl pro BBC mluvčí aerolinek.

Konec jedné legendy. Boeing končí s Jumbo Jetem

Ekonomika

Aerolinky British Airways, vlastněné skupinou International Airlines Group (IAG), vlastní 31 letounů Boeing 747, což představuje přibližně deset procent z celkového množství provozovaných letadel. Aerolinie měly v plánu odstavit Jumbo Jety v roce 2024, ale tento plán nakonec vzhledem k aktuální situaci uspíšily.

Přesedlají na modernější stroje

Předchůdce British Airways, letecká společnost BOAC, provozoval Boeingy 747 od počátku 70. let minulého století. V současné době British Airways využívaly Boeingy 747-400, což je verze s dlouhým doletem. Do dnešního dne dodal Boeing aerolinkám po celém světě celkem 1556 Boeingů 747, poslední objednávku na tento stroj dostal výrobce před dvěma lety. V únoru 2019 slavil tento typ letounů 50 let na obloze.

Britský letecký dopravce informoval o tom, že bude operovat více letů na modernějších letounech s nižší spotřebou paliva. Více se tak dostane na Airbusy A350 a Boeingy 787.

Reklama

Výběr článků

Načítám