Hlavní obsah

Konec jedné legendy. Boeing končí s Jumbo Jetem

Novinky, bož

Boeing končí s výrobou svého modelu 747 známého pod přezdívkou Jumbo Jet. Uvedl to server Bloomberg s tím, že firma to zatím neoznámila ani zaměstnancům. Poslední Boeing 747-8 opustí výrobní linky v Seattlu zhruba za dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Boeing 747 končí.

Článek

Po největším dopravním letadlu Airbus A380 zvaném superjumbo jde tak o konec další letecké legendy. Výrobu posledního A380 Airbus zahájí v nejbližších týdnech, připomněl Bloomberg.

„Při rychlosti výroby půl letadla za měsíc má program 747-8 před sebou ještě více než dva roky produkce, abychom naplnili stávající závazky vůči zákazníkům,“ řekl mluvčí agentuře Reuters.

Jumbo Jet byl první širokotrupé letadlo na světě, ale proslavilo ho i výrazné druhé patro v přední části. Slouží jak jako dopravní, tak i jako nákladní letoun.

Konec superjumba A380 přijde dříve, než se čekalo

Ekonomika

První komerční let Jumbo Jet absolvoval 22. ledna 1970, kdy začal obsluhovat linku společnosti PanAm z New Yorku do Londýna. Podle Bloombergu tehdy Boeingu kvůli nákladnému programu hrozil bankrot, ale nakonec společnost tímto riskantním krokem dokázala změnit dosavadní způsob cestování.

Poprvé společnost uvažovala o ukončení výroby Boeingu 747 v roce 2016 s odvoláním na snižující se poptávku a vysokou nákladnost. Řada velkých společností, například Delta Air Lines, se s tímto modelem již rozloučila.

Letos navíc na výrobce letadel tvrdě dopadla koronavirová krize, s níž souvisela jednak opatření omezující cestování, jednak prudký pokles poptávky. Boeing na konci května oznámil zrušení zhruba 16 tisíc pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám