Hlavní obsah

Slovensko plánuje zrušit vlaky zdarma pro seniory. Nechce, aby jimi teď jezdili

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s pandemií koronaviru slovenská vláda zvažuje dočasné zrušení možnosti cestování důchodců vlaky zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Existuje pro to jediný důvod, a tím je maximální snaha ochránit naše důchodce před důsledky pandemie,“ uvedl ministr dopravy Andrej Doležal na sociální síti.

Krizový štáb pověřil šéfa resortu dopravy vypracováním příslušného návrhu pro vládu. Podle ministra denně jezdí vlaky 6 až 7 tisíc seniorů v rámci svých volnočasových aktivit.

„Jde nám o to, abychom naše seniory ochránili. Zkusme vydržet ještě několik týdnů a věřím, že to společně zvládneme a dokážeme. Hned jak to bude možné, bezplatnou železniční přepravu důchodcům vrátíme,“ dodal Doležal.

Důchodci budou moci i po schválení tohoto opatření cestovat vlaky, ale budou si muset koupit jízdenku.

České dráhy jednají o odkupu Leo Expressu

Ekonomika

„Potřebujeme oddělit nejzranitelnější skupinu obyvatel od zbytku populace, protože víme, že oni na to mohou doplatit nejvíce. Takže každé opatření, které pomůže, abychom izolovali tuto skupinu obyvatel od zbytku populace, je dobré opatření,“ přidal se ministr financí Eduard Heger.

Naopak šéf slovenského parlamentu a koaličního hnutí Jme rodina Boris Kollár pro televizi Joj vyjádřil názor, že při klesajícím počtu infikovaných na Slovensku by se možnost využívání vlaků zdarma pro důchodce rušit neměla.

Slovenská vláda od 1. dubna dočasně pozastavila rovněž bezplatnou přepravu pro děti do věku 15 let, žáky a studenty do dovršení 26 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám