Hlavní obsah

Slabší koruna po zásahu ČNB může zdražit hypotéky

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Intervence České národní banky s cílem oslabit korunu a držet ji na hranici kolem 27 CZK/EUR by výrazný dopad na ceny nemovitostí mít podle všeho neměla. Podražit by ale mohly hypotéky, záležet bude na konkurenčním boji mezi institucemi poskytujícími hypotéky a úvěry.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Intervence ČNB, podporující inflaci a devalvaci české měny, bude mít pravděpodobně dopad zejména na ceny menších investičních bytů. Tyto investiční byty stále velmi dobře chrání reálnou vloženou hodnotu investice kupujících a ve spojení s výnosem z nájmu poskytují nejbezpečnější uložení peněz s vyšším výnosem než třeba i nejlépe úročené úcty či dluhopisy,“ sdělil Novinkám Tomáš Matras, jednatel společnosti Matras & Matras reality.

Ceny nemovitostí už mírně rostou, a tak lze očekávat další mírný nárůst cen především v segmentu rezidenčního bydlení a investičních bytů. Z dlouhodobějšího hlediska bude mít podle Matrase intervence ČNB patrně negativní vliv na hypotéky, které pro klienty o něco podraží. „Osobně jsem zvědavý, jak se bude vyvíjet konkurenční boj mezi bankami poskytujícími hypotéky a úvěry,“ dodal.

Jak uvedl pro Novinky Prokop Svoboda ze společnosti Svoboda & Williams, slabší koruna v dlouhodobém časovém horizontu, deklarovaném ČNB, způsobí zdražení cen novostaveb. Český realitní trh se také stane atraktivnějším pro zahraniční investory.

„Již zhruba dva roky sledujeme růst poptávky na trhu nemovitostí, aktuální kroky ČNB představují další impuls k prohloubení tohoto trendu,“ doplnil Svoboda.

Společnost Svoboda & Williams podle něj aktuálně zaznamenala odstoupení od dvou významných transakcí ze strany prodávajícího, které souvisejí s nejistotou na trhu vyvolanou intervencí ČNB.

Vývoj cen podle nabídky a poptávky

„U nemovitostí si myslím, že k velkému zdražování vlivem intervence nedojde. Trh s nemovitostmi je natolik samostatný, že zde se ceny vyvíjejí podle reálné nabídky a poptávky po nich,“ sdělil Novinkám analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Hypotéky jsou velmi levné, a pokud budou růst ceny bytů a domů, tak proto, že po nich vzroste poptávka.

V podobném duchu se vyjádřil i analytik Petr Dufek z ČSOB, podle něhož ceny nemovitostí nesouvisejí ani tak s kurzem eura jako spíše s poptávkou. „Dokud bude panovat pesimismus spotřebitelů, kteří se bojí o práci, neutrácejí a neinvestují, do té doby se bude realitní trh jen s obtížemi odrážet ode dna,“ připomněl Dufek. Podle něj lze uvažovat o „spekulativní“ poptávce, která by se mohla oživit, ale to je zatím hudba budoucnosti.

Vyšší cena nemovitostí později

Podle ekonoma Pavla Sobíška z UniCredit Bank je problematická zejména situace u komerčních nemovitostí, kde bývají obchody uzavírány v eurech. „Zda půjde spíš eurová cena dolů, či korunový ekvivalent naroste, bude záviset na vývoji poptávky proti nabídce,“ dodal.

Jak připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin, zvýšení cenové hladiny v Česku se nějakým způsobem promítne i v cenách nemovitostí, ale samozřejmě mnohem později než například u pohonných hmot. Jejich nárůst o zhruba 50 až 60 haléřů očekávají analytici ještě v listopadu.

Na nižší kurz koruny zareagovaly vyšší cenou už některé druhy elektroniky, podraží i některé potraviny nebo zájezdy. Zdražení se nedotkne pouze dováženého zboží, ale i zboží vyráběného v Česku z dovážených komponentů či surovin. Zapomenout nelze ani na nejrůznější služby, jejichž ceny se odvozují přímo od cen eurových nebo dolarových.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám