Hlavní obsah

Skupina Smartwings kvůli krizi propustí až 600 zaměstnanců

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letecká skupina Smartwings, do níž patří i ČSA, propustí až 600 zaměstnanců. Bude se to týkat pilotů, pilotek, stevardů, stevardek i provozních a administrativních pracovníků a pracovnic. Důvodem mají být finanční problémy po koronavirové krizi. Společnost Smartwings to oznámila v pondělí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Letadlo společnosti Smartwings

Článek

Propouštět se má v několika vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem 2500 lidí.

Již dříve server Zdopravy upozornil, že České aerolinie (ČSA), které jsou součástí skupiny Smartwings, by mohly propustit až 60 procent zaměstnanců. ČSA zaměstnávají 150 pilotů a 200 palubních průvodčích. Podle informací serveru má zůstat 75 stevardů a letušek a 56 pilotů a pilotek. Celkem 219 pracovníků by tak skončilo.

Až 60 procent zaměstnanců ČSA může skončit

Ekonomika

Skupina se dlouhodobě uchází o státní pomoc ve formě záruky za úvěr ve výši až 900 milionů korun. Jednou z podmínek, které si stát pro případnou pomoc aerolinkám kladl, bylo udržení všech 2500 zaměstnanců ČSA a Smartwings.

V pondělí ale vláda schválila úpravu programu záruk Covid Plus tak, že o miliardové úvěry se státní zárukou mohou žádat i firmy z dopravy a cestovního ruchu. Na pomoc tak může dosáhnout i skupina Smartwings.

Smartwings dosáhnou na miliardovou pomoc státu

Domácí

Reklama

Související články

Až 60 procent zaměstnanců ČSA může skončit

České aerolinie (ČSA) by mohly propustit až 60 procent zaměstnanců. S odvoláním na dopisy odborových organizací svým členům to v pátek uvedl server Zdopravy....

Smartwings dosáhnou na miliardovou pomoc státu

Firmy z odvětví cestovního ruchu a dopravní společnosti, jako například Smartwings, budou moci získat státní záruku od pěti milionů do dvou miliard korun....

Výběr článků

Načítám