Hlavní obsah

Smartwings dosáhnou na miliardovou pomoc státu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Firmy z odvětví cestovního ruchu a dopravní společnosti, jako například Smartwings, budou moci získat státní záruku od pěti milionů do dvou miliard korun. Dosáhnou tak nově na podporu z programu Covid Plus. Ten je určen firmám s více než 250 zaměstnanci. Změnu v pondělí schválila vláda. Na Twitter to napsal ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček při rozhovoru pro deník Právo

Článek

„Firmy z odvětví dopravy a cestovního ruchu budou moci využívat záruky v programu COVID Plus. Srovnáváme tím podmínky na trhu, kdy tyto podniky neměly možnost využívat tuto formu podpory. Dnes to schválila jednohlasně vláda, čímž jsme naplnili doporučení hospodářského výboru,” napsal v pondělí Havlíček na Twitteru.

Dopravní firmy a podniky z oblasti cestovního ruchu tak dosáhnou na stejnou podporu jako společnosti, které čerpají Covid plus. To jsou společnosti nad 250 zaměstnanců, které mohou žádat o záruky ve výši od pěti milionů do dvou miliard korun,“ uvedl v pondělí při příchodu na vládu Havlíček. Žádat by tak mohly prostřednictvím komerčních bank. To by se tudíž mohlo vztahovat i na aerolinky Smartwings.

Vláda tak souhlasí s tím, co uvedl minulý týden hospodářský výbor Poslanecké sněmovny. Ten žádal o podporu pro všechny dopravní firmy, nikoli pouze pro Smartwings.

Covid III: schválena první stovka úvěrů. Žádostí je přes 1500

Ekonomika

„My se řídíme doporučením hospodářského výboru a podvýboru. Chceme srovnat prostředí tak, aby i firmy z dopravy měly stejné možnosti jako ostatní firmy,“ sdělil Havlíček.

Dopravní firmy totiž doposud žádat nemohly. „Tím možná mohlo být už dávno vyřešeno vše, co se týká Smartwings,“ uvedl vicepremiér. Ten také odmítl to, že by byly podmínky šité na míru právě Smartwings.

Záruky do 900 milionů

Podle dřívějších Havlíčkových vyjádření stát s leteckou společností Smartwings jednal o záruce 500 až 900 milionů korun za úvěry. Podmínkou by v takovém případě bylo přejmenování firmy na ČSA a udržení 2500 zaměstnanců.

Pokud by ale nicméně Smartwings čerpaly podporu v rámci tohoto programu, tyto podmínky by splnit nemusely. „Pokud by dopravní společnosti, například Smartwings, čerpaly standardní programy, tak nemůžeme mít vůči nim žádné jiné podmínky než vůči ostatním firmám,” sdělil vicepremiér.

Covid plus
Čerpání v programu COVID Plus je zaměřeno na firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Prostřednictvím komerčních bank mohou žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun, maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) garantuje 80 procent jistiny. Na úvěr z programu COVID Plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením nouzového stavu 12. března. Zatím jej nemohou získat ani podniky, jejichž převážná ekonomická činnost spočívá v dopravě, ubytování, cestovním ruchu a hazardu.

Reklama

Výběr článků

Načítám