Hlavní obsah

Severočechům voda zdraží, pak zlevní

Právo, Aleš Pelikán

Hned dvojí úpravy ceny vody se dočkají v příštím roce odběratelé v Ústeckém a Libereckém kraji. Severočeská vodárenská společnost (SVS) nejprve od Nového roku zdraží vodu na 103,39 koruny za metr krychlový. Od května po snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z 15 na 10 procent vodaři zlevní vodu na 98,91 Kč. V letošním roce lidé platí 99,55 koruny za metr krychlový.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tato částka se často redukuje na jediné číslo ‚cena vody‘, ale je důležité si uvědomit, že se jedná vlastně o platbu za dvě služby. Přivést vodu z nádrže nebo vrtu do úpravny, pak z ní vyrobit vodu pitnou, tu rozvést do statisíců objektů, z nich pak odvést odpadní vodu, vyčistit ji a vypustit zpět do přírodního koloběhu, to je náročný a nákladný proces,“ řekl ke zvýšení ceny vody generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

SVS jako vlastník vodárenské infrastruktury a jeho provozní společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK) se starají o téměř 13 tisíc kilometrů vodovodního a kanalizačního potrubí a více než 1300 objektů, jako jsou úpravy vod, čistírny odpadních vod, vodojemy a podobně. Zásobují 1,1 milionu obyvatel na území desetiny rozlohy ČR.

Při stanovení ceny vodného a stočného chce společnost již od svého založení dodržovat sociální únosnost ceny a stejnou solidární cenu na celém území působnosti. Firma ale chce k cenám přistupovat zodpovědným a transparentním přístupem řádného hospodáře, a ceny by tak měly pravdivě odrážet skutečné oprávněné náklady dané podmínkami v regionu.

„Navzdory rostoucím cenám stavebních prací, energií a lidské práce se nám daří držet ceny vodného a stočného pod hranicí sociální únosnosti, tj. pod 2 % z čistých příjmů domácností v regionu. Ve srovnání s tímto ukazatelem cena vody již několik let dokonce klesá,“ doplnil předseda představenstva SVS Tomáš Indra.

SVS je největší vodárenskou společností v České republice a zajišťuje zásobování pitnou vodou pro většinu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje. Akcionáři SVS je 458 měst a obcí, od letošního roku je stoprocentním vlastníkem provozní společnosti SČVK. Cena vody v regionu patří dlouhodobě mezi nejvyšší v celé republice.

Hlavním důvodem jsou podle SVS masivní investice do modernizace a rozvoje infrastruktury. V letošním roce měla firma v plánu investice za 1,33 miliardy korun, dalších 338 milionů korun daly do oprav Severočeské vodovody a kanalizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám