Hlavní obsah

Šéf VZP Kabátek: Za dva roky jsme na péči přidali 25 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě toho, že posilujeme rezervy pro případ horší ekonomické situace, chceme, aby z našich hospodářských výsledků měli přínos jak naši klienti a smluvní partneři, tak i celý systém českého zdravotnictví, řekl v rozhovoru pro Právo ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. VZP nově zavádí třeba příspěvek na sportovní kroužky pro školáky nebo příspěvek nemocným dětem s vybranými diagnózami na školní obědy. A do nemocnic, ambulancí a na domácí péči posílá skoro o dvě miliardy víc, než kolik byl původní plán pro letošní rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

V poslední době se stále hlasitěji ozývají kritici, kteří tvrdí, že si pojišťovny nechávají na účtech desítky milionů, které pak chybí na péči o nemocné. Mají pravdu?

Odpověď je třeba rozdělit na dvě části. Ano, v rezervním fondu VZP je teď skutečně asi 16 miliard, zatímco před pár lety to byla nula. Je ale přece v pořádku, že když se ekonomice daří, tvoříme rezervy na horší časy. Každá domácnost se snaží mít finanční polštář, aby bylo v krizi kam sáhnout.

A druhá část otázky – jak je to s penězi na péči?

Stačí pár čísel. Jen VZP plánuje dát letos na zdravotní služby o 15 miliard víc než loni. To je nárůst devět procent, což je nejvíc v historii. Když se podíváme ještě o kousek dál, do roku 2017, a srovnáme to s letošními náklady, tak posíláme do všech zdravotnických zařízení za léčbu stejného počtu klientů dokonce 25 miliard korun navíc. Loni či před dvěma lety na péči bylo, tak proč by na ni nemělo být teď, když jsme 25 miliard přidali?

Nestěžují si všichni, ale třeba malé nemocnice, domácí péče…

To mne mrzí dvojnásob, protože třeba právě na nemocnice a domácí péči jsme mysleli, když jsme se před pár týdny rozhodli na základě dobrých hospodářských výsledků přidat na úhradách další skoro dvě miliardy nad rámec úhradové vyhlášky.

V praxi to přinese například zvýhodnění pro malé nemocnice v hůře dostupných oblastech. Do nemocnic by tak mělo jít navíc 800 milionů, do domácí péče a ambulancí dokonce 900 milionů a na posílení místní a časové dostupnosti 120 milionů korun.

VZP
Všeobecná zdravotní pojišťovna je největší česká zdravotní pojišťovna, jejími klienty je přibližně 5,9 milionu Čechů. Zřízena byla začátkem roku 1992. S VZP má uzavřenou smlouvu více než 96 procent praktických lékařů a 40 tisíc zdravotnických zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám