Hlavní obsah

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podporu vlády vítáme, provedení je horší

• Aktualizováno
Novinky, bož

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý v pondělí řekl, že komora vítá snahu vlády podpořit podnikatele. Kritizoval však absenci detailů, jak přesně budou daná opatření prováděna. Problematická je podle něj také komunikace vůči jednotlivým skupinám, kterých se opatření týkají. Briefing Novinky sledovaly živě.

Briefing prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého k opatřením vlády vůči živnostníkům a zaměstnavatelůmVideo: ČTK

 
Článek

„Vítáme vládní podporu a všechny kroky schválené v minulých dnech, tedy odpuštění minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění živnostníkům od března do srpna, promíjení červnových záloh na daň z příjmu fyzických a právnických osob a další. Samozřejmě že to velmi vítáme a děkujeme za to,” uvedl Dlouhý.

„Na druhé straně nás trápí, jak tato opatření zúřadovat. Jsem zklamán z nízké pružnosti a akce schopnosti státu při praktické realizaci,“ dodal.

Vláda je samá tiskovka, ale realizace vázne

Podle Hospodářské komory vláda klade příliš velký důraz na „ráznou mediální prezentaci“ a zanedbává promýšlení konkrétních kroků.

„Obávám se, že nepotřebujeme každý den nové tiskové konference o přípravě nových programů. Raději bychom byli, kdyby stávající opatření byla převedena co nejrychleji do konkrétní realizační praxe,“ konstatoval Dlouhý.

Jako příklad šéf Hospodářské komory jmenoval úvěrové programy Covid: „Dozvídáme se o programu Covid III. Přitom podnikatelé teprve bojují o Covid I. a nejsou schopni dostat ani základní informace o programu Covid II.“

Nejasnosti kolem kurzarbeitu

„Vláda také schválila kurzarbeit. Ale trvalo to celý týden, než jsme dostali základní informace,“ dodal.

„V původním návrhu kurzarbeitu se předpokládalo, že zaměstnavatel bude z náhrad mezd odvádět zdravotní a sociální pojištění. To by znamenalo, že z každé stokoruny kompenzace by zaměstnavatel hned 34 korun odvedl zpět,“ připomněl.

Mezi návrhy komory je odklad odvodů, případně odvození kompenzací od superhrubé mzdy. „Pak by se snad odvody ani nemusely odkládat nebo rušit,“ doplnil.

Místo náhrady škody 15 tisíc měsíčně

Vláda minulý týden odmítla, že by lidé nebo firmy měli mít možnost žádat o náhradu škod, které jim způsobí opatření vyhlášená v souvislosti s nouzovým stavem. Řekli to mimo jiné šéf krizového štábu Roman Prymula a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vláda k tomu využila kličku, kdy přestala postupovat podle krizového zákona, ale začala se řídit zákonem o ochraně veřejného zdraví.

Místo toho chce Schillerová OSVČ odškodnit 15 tisíci měsíčně pro OSVČ, pokud jim vláda zavřela provozovny nebo jinak znemožnila podnikat. „Podmínky představím na vládě v pondělí,” řekla Schillerová. Na dotaz Novinek ministryně upřesnila, že částka se nebude danit – živnostníkům tedy skutečně bude vyplácena celá.

Vláda chce živnostníky odškodnit 15 tisíci měsíčně

Koronavirus

„Vláda si uvědomila, že musí minimalizovat nároky podnikatelů na náhradu škody. My nechceme nahrazovat ušlý zisk a veškeré tržby. Jsou tu ale ohromné ztráty a chceme, aby aspoň tyto ztráty byly nahrazeny,“ komentoval postup vlády Dlouhý.

Dlouhý ukázal situaci podnikatelů na modelových případech. Jeden z nich byl majitel galanterie se dvěma zaměstnanci. Za normálních okolností by měl příjmy kolem milionu korun a náklady více než 800 tisíc. V březnu se mu kvůli opatření vlády příjmy zastaví na 300 tisících, ale náklady stále dosahují 610 tisíc. Následně v dubnu, kdy má stále zavřenou provozovnu, má nulové příjmy, ale náklady se stále pohybují kolem 400 tisíc. Za tyto dva měsíce je tedy podnikatel se dvěma zaměstnanci ve ztrátě 810 tisíc. Podnikatele se 40 zaměstnanci komora počítá se ztrátou za dva měsíce přesahující 14 milionů.

Přehledně: Jak chce vláda pomoci podnikatelům a ekonomice

Koronavirus

„Nejde nám o to, aby vláda nahrazovala celý ušlý zisk. Vláda si ale musí uvědomit, jaké obrovské ztráty vznikají těmto podnikatelům, i když přešla na zákon o ochraně veřejného zdraví,“ uzavřel Dlouhý.

Živnostníci oceňují odpuštění záloh

Podle bleskového šetření Hospodářské komory 47 procent firem muselo poslat zaměstnance na home office či závodní dovolenou nebo je propustit.

Celkem 31 procent podniků muselo rozpustit veškeré rezervy. Firmy navíc zpožďují platby dodatavelům.

Živnostníci podle šetření oceňují především odpuštění záloh na sociální a zdravotní pojištění, celkem 80 procent hodlá využít.

Na české podnikatele a domácí ekonomiku tvrdě dopadají přísná opatření v souvislosti s epidemií nemoci Covid-19. Zavřené jsou restaurace, kina či většina obchodů. Podle odhadu společnosti Deloitte by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o deset procent. Počet nezaměstnaných by se mohl do konce roku ztrojnásobit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám