Hlavní obsah

S velkými schodky Schillerová počítá i v dalších letech

• Aktualizováno
Novinky, jas

S velkými schodky rozpočtu počítá ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) i v dalších letech. Jak uvedla již dříve, letos by mohl být schodek i ve výši 500 miliard korun. Řekla také, že nepodporuje nápad, aby stát ručil za úvěry letecké společnosti Smartwings. Firma stát žádá o půjčku či záruku 900 milionů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Schillerová v partii na televizi Prima konstatovala, že novelu zvyšující schodek rozpočtu předloží do konce června s poukazem na to, že stále platí stav legislativní nouze. Po projednání vládou ji hodlá předložit do Sněmovny.

S vysokými schodky ministryně počítá i v dalších letech. „Nevyhneme se ještě velkým schodkům,“ konstatovala Schillerová, aniž by specifikovala, na jak velké schodky se mají daňoví poplatníci připravit.

S konsolidací veřejných financí počítá v průběhu následujících sedmi let.

Schillerová připustila schodek až 500 miliard

Ekonomika

Schillerová diskutovala o vývoji veřejných financí s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, která poukazovala, že avizované sliby vlády neodrážejí realitu poskytnutých prostředků.

Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 157,4 miliardy korun z dubnových 93,8 miliardy. Jedná se o vůbec nejvyšší květnový schodek od vzniku České republiky. V loňském roce činil deficit za prvních pět měsíců 50,9 miliardy korun.

Smartwings chtějí od státu 900 milionů korun

Ekonomika

Ministryně zároveň konstatovala, že nepodporuje poskytnutí státních záruk pro leteckou společnost Smartwings. O konkrétní podobě podpory se podle ní ani nejednalo. Firma oznámila, že pokud se dohodne se státem, budou její záchranu financovat všichni akcionáři. Od státu by chtěla půjčku ve výši 900 milionů korun.

„Podpora pro Smartwings není na pořadu dne jako taková," řekla v neděli Schillerová. Státní záruka pouze pro jednu firmu by podle ní byla v Parlamentu těžko obhajitelná. "To byla věc, kterou jsem nepodporovala od samého začátku," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám