Hlavní obsah

Schillerová připustila schodek až 500 miliard

Novinky, bož, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní schodek státního rozpočtu by mohl dosáhnout až 500 miliard korun. Na dotaz České televize (ČT) to připustila Alena Schillerová (za ANO). Zároveň odmítla, že by se kvůli aktuální krizi měly zvyšovat daně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Schillerová byla ve Sněmovně kvůli letošnímu rozpočtu už dvakrát. Původně jí poslanci schválili hospodaření se schodkem 40 miliard. Následně Sněmovna schválila zvýšení schodku na 300 miliard korun v souvislosti s ekonomickými dopady globální pandemie nemoci covid-19.

„Nemohu vyloučit, že do Sněmovny ještě jednou půjdu. Ten účet je otevřený, ale může se stát, že tomuto číslu přiblížíme,“ uvedla ministryně na dotaz ČT, zda by mohl schodek letošního rozpočtu dosáhnout výše 500 miliard korun.

Zadlužení 300 miliard nebude stačit. Vláda vše svaluje na krizi, varuje Kalousek

Domácí

O tom, že by schodek mohl být nakonec kolem 500 miliard, mluvil už dříve třeba bývalý ministr financí a nynější předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Schillerová v ČT ale odmítla, že by se kvůli krizi měly zvyšovat daně. „To se stalo před deseti lety. Jednak se zaškrtila spotřeba tím, že se snižovaly platy a důchody, jednak se zvyšovaly daně. To je to nejhorší, co bychom teď podnikatelům mohli udělat,” nechala se slyšet. „V žádném případě,” dodala.

Schillerová: Nejsem si vědoma, že bych řekla Hamáčkovi, že se na ČSSD vyse*eme

Domácí

Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 157,4 miliardy korun z dubnových 93,8 miliardy. Jedná se o vůbec nejvyšší květnový schodek od vzniku České republiky. V loňském roce činil deficit za prvních pět měsíců 50,9 miliardy korun.

Reklama

Související články

Vláda zrušila stropy nájemného u bytů

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí zrušil mimořádné opatření, kterým vláda 23. dubna zmrazila nájemné bytů. Podle úřadu už nehrozí zneužití...

Výběr článků

Načítám