Hlavní obsah

Samoživitelky děsí Vánoce i ceny energií

Zdražení školních obědů, vysoké ceny energií a blížící se Vánoce – to jsou nejčastější důvody, proč mají nyní samoživitelky ještě větší obavy o budoucnost. Šetřit kvůli energiím chtějí na potravinách či oblečení. I přesto se snaží svým dětem dopřát hezké svátky, čtvrtina z nich však může za dárky a jídlo utratit maximálně do tří tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Většina samoživitelek utratí za dárky a jídlo na Vánoce do tří tisíc korun

Článek

Vyplývá to z dotazníkového šetření, které mezi nimi provedla organizace Fandi mámám, jež jim materiálně pomáhá.

Půjčku zvažují až jako úplně poslední variantu

První rána v tomto směru přišla pro řadu samoživitelek spolu s ukončením činnosti dodavatele Bohemia Energy, kvůli které skoro milion lidí spadlo pod dodavatele poslední instance.

Tam se zálohy elektřiny a plynu řídí aktuálními cenami energií na burze, snížily se až po zásahu státu.

Teplo zdraží v celém Česku. V Děčíně víc než o polovinu

Ekonomika

Vysoké ceny na burzách se ale podepíší i na zálohách u klasických smluv. „Dopis od dodavatele energie mě dost vykolejil. Jsem na pracovní neschopnosti, nemoc se mi stále vrací, dojíždím až do Olomouce na onkogynekologii a otec dětí nehradí výživné, takže je to teď pěkná rána pod pás,“ popsala svou situaci v šetření jedna ze samoživitelek.

Potíže s insolvencí

Má strach, že zálohy nebude schopna zaplatit. „Navíc dcery mají jet na lyžařský výcvik, který byl loni zrušený. Půjčku ale nezvažuji, musíme se uskromnit jinde,“ dodala.

I další samoživitelky komentují zdražení cen energií jako zásadní zátěž pro rodinný rozpočet: „Rostoucí energie mi hodně zkomplikují život. Jsem v insolvenci, a i když chodím do práce, tak mi zbude po zaplacení insolvence, která dělá třináct tisíc korun, bydlení a inkasa maximálně dva a půl tisíce korun, někdy i méně.“

Každá druhá maminka v tuto chvíli ještě netuší, jak bude navýšení cen energií řešit.

Nekalé praktiky prodejců energií pokračují

Ekonomika

Z dotazníku vyplynulo, že půjčku zvažují samoživitelky až jako úplně poslední variantu, nejprve mají v plánu šetřit na potravinách, oblečení a všude tam, kde to ještě trochu lze.

Když bude nejhůř, zvažují si půjčit od svých známých nebo si budou hledat brigádu, a to navíc ke svému standardnímu zaměstnání. Zhruba třetina samoživitelek by na půjčku ani nedosáhla z důvodu nedostatečných příjmů.

Dražší obědy

Každá třetí samoživitelka podle průzkumu řeší i zdražení školních obědů. Téměř čtvrtina maminek už využila nabídky úhrady obědů od obecního nebo městského úřadu, případně od neziskových organizací. A zhruba pětina dětí na školní obědy nechodí z finančních důvodů vůbec.

Život rodin zdraží měsíčně o tisíce

Ekonomika

„Dcera Natálka má naštěstí dotované obědy z úřadu práce, ale syn Matyáš nyní nastoupil do školky a obědy musím platit sama. Je to osm set korun měsíčně a další výdaj z rozpočtu, ale školku potřebuje, aby byl alespoň trošku mezi dětmi,“ okomentovala to jedna z nich.

Blížící se Vánoce pociťují samoživitelky jako náročné období, a to nejen z ekonomických důvodů, ale také z psychických. Rády by svým dětem udělaly Vánoce podle jejich přání, většina z nich si to však nemůže dovolit. Každá čtvrtá maminka odpověděla, že si může na Vánoce dovolit nakoupit jídlo a dárky do zhruba tří tisíc korun.

Sedm, nebo deset procent? Inflace podle ČNB ještě poroste

Ekonomika

Méně než polovina dotázaných pořizuje vánoční dárky včetně potravin na vánoční tabuli za více než pět tisíc korun. Většina nakupuje dárky již během roku v různých slevách.

Reklama

Výběr článků

Načítám