Hlavní obsah

Sadařům chybějí zahraniční česači, úroda jablek bude opět podprůměrná

Novinky, ČTK, bož

Letošní sklizeň jablek v Česku bude z dlouhodobého hlediska podprůměrná, na úrovni 111 605 tun. V porovnání s loňskou velmi nízkou sklizní by měla sice vzrůst o 8,5 procenta, ale ve srovnání s průměrem sklizní posledních pěti let půjde o propad o 12 procent. Vyplývá to z posledního odhadu sklizně jablek a hrušek provedeného k 1. září Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sklizeň jablek začala v minulých dnech a ovocnářům podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka chybějí stovky pracovníků ze zahraničí.

Článek

Sklizeň jablek začala v minulých dnech a ovocnářům podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka chybějí stovky pracovníků ze zahraničí.

Většinou se jedná o česáče z Bulharska, Rumunska, Moldavska či Ukrajiny, kteří před globální pandemií do Česka pravidelně na sklizeň jezdili.

Pro hladké zvládnutí sklizně jablek je v Česku při očekávané nižší úrodě potřeba kolem 3000 lidí.

Sklizeň hrušek by měla meziročně klesnout o sedm procent a proti pětiletému průměru o 14 procent.

Cena jablek výrazně vzrostla

Ekonomika

„Kvalita plodů je letos negativně ovlivněna výskytem pozdních jarních mrazů, což může mít vliv na nižší podíl tržního ovoce,” uvedla mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková.

Upozornila, že sklizeň by mohla být ještě nižší než současný odhad, protože se v ní mohou negativně projevit silné srážky provázené místy i krupobitím, které Česko zasáhly v prvních dvou červnových dekádách.

Jablka v Česku dramaticky zdražují. Podle dat z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) v srpnu cena kila tohoto ovoce vzrostla meziročně o 60,7 procenta na 47,72 koruny. Ještě před rokem stál kilogram jablek 29,70. Oproti červenci toto ovoce zdražilo o 10,67 procenta z 43,12 koruny.

I přes zdražení lze sehnat jablka i výrazně levněji, než je průměrná cena. Podle srovnávače slevových letáků Kupi.cz se ceny jablek v akci aktuálně pohybují mezi 25 a 30 korunami za kilogram.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena jablek výrazně vzrostla

Jablka v Česku dramaticky zdražují. Podle dat z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) v srpnu cena kila tohoto ovoce vzrostla meziročně o více než...

Výběr článků

Načítám