Hlavní obsah

Ryanair má za letní sezonu ztrátu 5,4 miliardy

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se v prvních šesti měsících svého finančního roku propadla do ztráty 197 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Je to poprvé za desítky let, co firma vykázala ztrátu v letních měsících, tradičně pro letectví klíčovém období. Společnost v pondělí uvedla, že v zimním období zvažuje další omezování kapacit kvůli druhé vlně covidu-19 a nově zaváděným protikoronavirovým opatřením.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Letadla společnosti Ryanair na letišti v Dublinu (ilustrační foto)

Článek

Ztráta je nicméně menší než odhad analytiků v anketě agentury Reuters, kteří očekávali ztrátu 244 milionů eur. Ve stejném období loni byla firma v zisku 1,15 miliardy eur (31,3 miliard korun).

Za šest měsíců do konce září přepravily největší evropské nízkonákladové aerolinky kvůli koronaviru o 80 procent méně pasažérů než před rokem. Šéf podniku Michael O'Leary předpokládá, že v příští letní sezoně bude kapacita na 50 až 80 procentech úrovně před pandemií.

Itálie pokročila v plánu na zestátnění aerolinek Alitalia

Ekonomika

Firma kvůli nejistotě nezveřejnila výhled na celý finanční rok, který končí 31. března. Uvedla ale, že ve druhém pololetí očekává větší ztrátu než v prvním.

Ryanair zopakoval, že v aktuálním finančním roce plánuje přepravit 38 milionů pasažérů. Pokud ale budou vlády zemí Evropské unie zavádět další cestovní omezení, bude skutečný počet asi ještě nižší. Firma v předchozím finančním roce přepravila 149 milionů pasažérů.

Za 30 let fungování Ryanair vykázal celoroční ztrátu jen jednou. Bylo to v roce 2009 - i tehdy měl však v letní sezoně mírný zisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám