Hlavní obsah

Itálie pokročila v plánu na zestátnění aerolinek Alitalia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská vláda učinila další krok ke státem řízené restrukturalizaci insolventního leteckého přepravce Alitalia. Schválila vytvoření nové národní letecké společnosti, která převezme aktiva Alitalie. Plán na zestátnění aerolinek, který zdržely politické neshody, ještě musí schválit Evropská komise (EK), uvedla agentura Reuters.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Letadla společnosti Alitalia

Článek

Italský ministr hospodářství a financí Roberto Gualtieri poznamenal, že vláda svým krokem položila „základní kámen pro oživení italské letecké přepravy”. Cílem je podle něj vytvořit „vysoce kvalitní dopravní podnik”, který bude schopen konkurovat na mezinárodním trhu.

„Zrodil se nový italský vlajkový přepravce,” řekla ke schválení vzniku nové firmy italská ministryně dopravy Paola De Micheliová. Vyjádřila také přesvědčení, že firma bude zisková. Nově vytvořený podnik ponese název Alitalia ITA.

Italská vláda převezme kontrolu nad aerolinkami Alitalia

Ekonomika

Alitalia od roku 2002 nevykazuje žádné zisky a od května 2017 je v insolvenci. Italská vláda Alitalii už víckrát finančně podpořila. Před několika měsíci jí v souvislosti s negativními dopady koronavirové krize slíbila pomoc v objemu tří miliard eur (zhruba 81 miliard Kč), připomněla agentura DPA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám