Hlavní obsah

Rusové mají smůlu. S čínskými kreditkami na internetu nenakoupí

Moskva

Vydání platebních karet z čínského systému UnionPay klientům ruských bank nevyřešilo zablokování plateb z karet Visa a MasterCard. V mnoha zahraničních internetových obchodech přes ně nejde nakupovat. Platby z nich od občanů Ruské federace nepřijímají, upozornil ve středu ruský list Kommersant. Rusové si stěžují, že čínská firma jejich problém neřeší.

Platební systém UnionPay

Článek

Karty čínské společnosti UnionPay měly Rusům umožnit dál nakupovat na zahraničních internetových obchodech poté, co jim tyto nákupy kvůli sankcím zablokovaly společnosti Visa a MasterCard. Z mezinárodních karetních platebních systémů na ruském trhu zůstala jen čínská UnionPay. Moskva předpokládala, že ta pomůže obejít konec Visy a MasterCard v Rusku.

Zájem o karty UnionPay prudce stoupl, experti v nejstřízlivějších odhadech uvádějí, že jich bylo vydáno už půl milionu, což je desetinásobek počtu z počátku března, kdy jich bylo asi 50 000. Řada z nich je virtuálních, určených jen pro platby v internetových obchodech.

Maďarsko bude platit za plyn přes Gazprombank

Stalo se

V mnohých zahraničních internetových obchodech ovšem jsou transakce blokovány, protože jde o karty vydané ruskými bankami. Banky, které internetové obchody využívají, odmítají přijímat platby z karet vydaných v Ruské federaci.

Banky mlčí

Banky o problému nehovoří, na dotaz listu oficiálně neodpověděly, ale jejich call-centra Kommersantu sdělila, že se tento problém objevuje často.

Neoficiálně bankéři uvedli, že problémem je rozhodnutí internetových obchodů blokovat nákupy Rusům, i když to sankce nevyžadují. „Takoví hráči instruují banky, aby neprováděly platby kartami vydanými v Ruské federaci bez ohledu na to, jaký kartový systém je použit,“ řekl listu Kommersant jeden z jeho zdrojů v bankách.

Ruskám v Dubaji Chanel neprodal kabelky. Mstily se nůžkami

Blízký a Střední východ

Ředitelka ruské Národní asociace platebních karet Marija Michajlovová zdůraznila, že internetový obchod nemá k dispozici celé číslo karty, nemá prvních šest čísel obsahujících i údaje o zemi vydání karty, toto číslo zná pouze příjemce platby, tedy banka, kterou internetový obchod využívá. „Čí karty akceptuje a čí ne, rozhoduje banka přijímající platbu,“ uvedla Michajlovová.

Číňané by mohli zasáhnout, ale neřeší to

Podle nezávislého ruského experta Dmitrije Višňakova může nemožnost platby souviset s tím, že příjemce neřeší, jestli banka, která kartu vydala, je pod sankcemi, nebo ne, a o jakou kartu jde, ale jednoduše zablokuje platby všemi kartami z Ruska, což je technologicky nejjednodušší. Dodává, že banky nemají právo diskriminovat uživatele na základě toho, v jaké zemi byla karta vydaná.

Rusko chce obejít sankce na bankovní karty přes čínskou UnionPay

Evropa

Podle Michajlovové by měla zasáhnout sama firma UnionPay: „Je povinností každého kartového platebního systému zajistit, aby byly akceptovány všude všechny karty. Zdá se však, že UnionPay situaci raději neřeší.“

V USA navíc nejde těmito kartami vydanými v Rusku platit nejen na internetu, ale nikde, i když je mají lidé fyzicky. To však aktuálně nepředstavuje až takový problém, protože je tam minimum Rusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám