Hlavní obsah

Maďarsko bude platit za plyn přes Gazprombank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbližší účet za ruský plyn zaplatí Maďarsko v eurech přes Gazprombank, která platbu převede na rubly, čímž splní podmínku Vladimíra Putina. V pondělí to potvrdil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Foto: MTI

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Společnost CEE Eenergy, která je divizí maďarského státního energetického koncernu MVM, zaplatí za plyn v eurech Gazprombank, jež platbu konvertuje na rubly a poté převede na účet společnosti Gazprom Export.

„Pokud jde o platbu v rublech máme řešení, které neporušuje žádné sankce, ale zároveň zabezpečí Maďarsku dodávky plynu,“ uvedl Szijjártó na tiskové konferenci.

Rusko bude chtít rubly i za další zboží, řekl mluvčí Kremlu

Ekonomika

Evropská komise přitom tvrdí, že ruský požadavek na platby za plyn v rublech je porušením platných kontraktů, dle nichž by se mělo platit v eurech nebo v dolarech.

Podle šéfa maďarské diplomacie je však možnost plateb v jiné měně součástí bilaterálního kontraktu, který uzavřely společnosti CEE Energy a Gazprom Export.

Třetí nejbohatší Rus zkritizoval tlak Moskvy na platby v rublech

Ekonomika

Budapešť nadále tvrdí, že dodávky ropy a plynu jsou bilaterální záležitostí a nepodporuje sankce v této oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám