Hlavní obsah

Rusko přiškrcuje Evropě dodávky plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský energetický gigant Gazprom přiškrcuje dodávky plynu do Evropy. Oficiálně jako důvod uvádí poškození plynového potrubí Nord Stream vedoucího do Německa, které je na ruském plynu nejvíce závislé. Snížení dodávek se ale nevyhnulo ani dalším zemím.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O polovinu klesly v pátek dodávky plynu do Itálie a na Slovensko, jimž to oznámil Gazprom. Italská energetická společnost Eni uvedla, že Itálie aktuálně dostává jen 31,5 milionu kubického metru za den.

Dodávky plynu do Německa pak klesly dokonce o bezmála 60 procent.

Pět evropských zemí už přišlo o dodávky ruského plynu úplně. Jedná se o Polsko, Dánsko, Nizozemsko, Finsko a Bulharsko. Všechny tyto státy ale mají alternativy, případně nebyly na ruském plynu až tak závislé.

Žádný plyn neproudí už od středy z Německa do Francie, oznámil v pátek francouzský provozovatel plynovodní sítě GRTgaz, jenž vidí příčinu právě v omezených dodávkách z Ruska.

Rusové zkrátili o polovinu dodávky pro slovenské plynárny

Ekonomika

GRTgaz uvádí, že Francii letos v létě nedostatek plynu nehrozí. Nižší objemy z Německa totiž země dokáže nahradit vyšším dovozem ze Španělska a zvýšenou kapacitou v terminálech na metan, před zimou je ale ostražitá.

„(GRTgaz) Vyzývá obchodní společnosti, aby pokračovaly v plnění zásobníků, jak je to jen možné," uvedla společnost, jež je součástí hlavního francouzského dodavatele plynu Engie.

Francie má nyní strategické zásobníky plynu naplněné asi na 56 procent, uvedl provozovatel. Obvykle jsou zásobníky v tomto ročním období plné z 50 procent.

Gazprom několikrát zopakoval, že důvodem snížení dodávek je nutnost opravy plynovodu, ve které nastala prodleva. Západní státy v tom ale vidí politické rozhodnutí. Tímto názorem se netají německý ministr hospodářství Robert Habeck ani italský premiér Mario Draghi, který ve čtvrtek osobně spolu s dalšími státníky navštívil Ukrajinu.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Setkání státníků v Kyjevě. Na snímku v popředí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, za ním zleva rumunský prezident Klaus Iohannis, italský premiér Mario Draghi, německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron

Dodávky plynu jsou nejsilnější kartou Ruska proti sankcím západních států. Závislost zemí Evropské unie na ruském plynu a riziko, že Moskva může kohoutky kdykoli zcela utáhnout, jsou největší starostí sedmadvacítky, která tak musí hledat náhradní zdroje.

Zásobníky Evropské unie jsou v současnosti plné z 52 procent, což je o devět procent více než v tuto dobu loni, a to díky vysokému dovozu zkapalněného zemního plynu.

„Pro přátele Ruska jsme spolehliví.“ Gazprom zvýšil dodávky do Číny o 67 procent

Ekonomika

„EU není v akutním ohrožení nedostatku plynu. Dlouhotrvající výpadek by ale vyvolal obavy ohledně schopnosti vybudovat dostatečné zásoby pro příští topnou sezonu,“ uvedli analytici ING Research. Zdůraznili, že zásoby tento týden klesly poprvé od dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám