Hlavní obsah

„Pro přátele Ruska jsme spolehliví.“ Gazprom zvýšil dodávky do Číny o 67 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom zvýšil za pět měsíců letošního roku dodávky plynu do Číny o 67 procent. Řekl to ve čtvrtek na ekonomickém fóru v Petrohradu generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Ve svém projevu také obhajoval rozhodnutí firmy, která po uvalení západních sankcí na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu snižuje své dodávky do Evropy.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rusko je spolehlivým dodavatelem energie pro přátele Ruska,“ prohlásil Miller. Gazprom roky opakuje, že je pro své zákazníky spolehlivým dodavatelem. „Náš produkt, naše pravidla. Nehrajeme podle pravidel, která jsme nevytvořili,“ dodal.

Vývoz ruského plynu do Evropy od začátku západních sankcí neustále klesá. Na jedné straně se Evropská unie snaží zbavit své energetické závislosti na Rusku, na druhé straně Gazprom zastavil dodávky plynu několika zákazníkům, kteří odmítli systém plateb v rublech, jejž Kreml nyní požaduje.

Tento týden se navíc snížil objem plynu dodávaného do Evropy plynovodem Nord Stream 1 o 60 procent. Podle Gazpromu to způsobily potíže s turbínami německého koncernu Siemens Energy související právě se sankcemi. Siemens Energy problém potvrdil. Německo však toto vysvětlení odmítá a tvrdí, že je nepodložené.

Rusko hrozí, že úplně vypne Nord Stream. Cena plynu raketově stoupá

Ekonomika

Miller potvrdil, že dodávky plynu do Evropy se snižují a ujistil, že v blízké budoucnosti poroste poptávka po zkapalněném zemním plynu (LNG) na asijsko-pacifickém trhu. Na adresu Evropy dodal, že to byly evropské země, které řekly, že dlouhodobé smlouvy nejsou nutné, a Gazprom své závazky vůči Evropě splnil.

Evropa za ropné embargo zaplatí

Příjmy Ruska z prodeje plynu zatím nebyly poklesem dodávek ovlivněny díky prudkému růstu cen. Kreml opakovaně prohlásil, že rozhodnutí evropských lídrů se týkají především jejich vlastního obyvatelstva, napsala agentura AFP.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak na fóru dodal, že Rusko urychlí jednání o prodeji plynu do Číny, a varoval, že Evropa zaplatí za své ropné embargo na Rusko vysokou cenu. Podle něj Evropa zaplatí navíc 400 miliard USD (9,5 bilionu Kč) za vyšší ceny energií a může se potýkat s nedostatkem ropných produktů. Neuvedl však za jaké časové období je tato částka.

Na Slovensku čekají pokles dodávek od Gazpromu. Týká se i ČEZu

Ekonomika

Rusko je vysoce závislé na vývozu energií a více než polovina dovozu plynu do EU pochází z Ruska. Země EU se dohodly na embargu na prodej ruské ropy, které by mohlo zastavit 90 procent ruského vývozu do Evropy. Novak předpověděl, že plán na omezení dovozu ropy by mohl vést k nedostatku ropných produktů na evropském trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám