Hlavní obsah

Rusové zkrátili o polovinu dodávky pro slovenské plynárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská strana oznámila slovenským plynárnám SPP krácení dodávek zemního plynu na pátek o polovinu, řekl na konferenci ITAPA 2022 generální ředitel SPP Richard Prokypčák. Zmínil riziko možného úplného zastavení dodávek plynu z Ruska na Slovensko, dosavadní vývoj ale podle něj fungování podniku neohrožuje. Nižší dodávky ruského plynu proti plánu SPP už tento týden zaznamenaly, nebyly ovšem tak výrazné.

Foto: Enrique Castro-mendivil, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Krácení dodávek o polovinu nás teď nepostihuje. Pracujeme s reálným rizikem, že se zastaví úplně,” řekl Prokypčák.

Dodal, že dodávky ruského plynu pro SPP klesly už ve středu, a to o desetinu, ve čtvrtek už výpadek dosáhl 34 procent.

Rusko hrozí, že úplně vypne Nord Stream. Cena plynu raketově stoupá

Ekonomika

O čtvrtečním očekávaném snížení dodávek plynu na Slovensko napsala agentura Reuters v článku, v němž se věnovala poklesu dodávek přes plynovod Nord Stream 1. Expert na energetiku z firmy JXP Ján Pišta řekl v této souvislosti slovenské Pravdě, že může jít o snahu Ruska zatlačit na Evropu, aby přestala dodávat zbraně do Ruska.

Státem kontrolovaná firma SPP, která je největším dodavatelem plynu na Slovensku, podle Prokypčáka díky novým kontraktům dováží plyn od Severního moře přes Německo a Českou republiku, kromě toho dostává i zkapalněný zemní plyn (LNG).

Slovenský vicepremiér a ministr ekonomiky Richard Sulík už na konci května oznámil, že nové smlouvy společnosti SPP sníží od 1. června dodávky ruského plynu na 65 procent. Nahradit ho má plyn z Norska a LNG.

Sulík současně ve čtvrtek oznámil zvýšení cen plynu pro zákazníky od ledna 2023.

„Pro přátele Ruska jsme spolehliví.“ Gazprom zvýšil dodávky do Číny o 67 procent

Ekonomika

„Mým cílem je, aby domácnosti ani průmysl nebyly zasaženy,” řekl Prokypčák. Dodal, že společnost pokračuje v doplňování zásobníků plynu, které chce mít naplněny do 10. července tak, aby země zvládla příští topnou sezonu.

Slovensko má nyní v zásobnících uloženo množství plynu, které odpovídá téměř třetině roční spotřeby země. Podle dostupných údajů jde o jeden z nejlepších výsledků v rámci EU.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom tento týden výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro export ruského plynu do EU a který vede do Německa. Svůj krok firma zdůvodnila zpožděním návratu zařízení, které bylo zasláno německé firmě Siemens Energy k opravě. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck postup Gazpromu označil za politicky motivovaný a firmu obvinil, že se snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám