Hlavní obsah

Rusko chce nutit firmy i zaměstnance pracovat pro stát

– Moskva

Rusko bude moci přinutit firmy, aby spolupracovaly se státem bez ohledu na to, jestli s tím budou souhlasit. Nesměly by odmítnout. Budou například muset prodloužit zaměstnancům pracovní dobu či upravit délku placené dovolené. Zákon ve čtvrtek schválila ruská vláda a nyní ho projedná Státní duma.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na jednání s generálním sekretářem NATO Antoniem Guterresem

Článek

Stát potřebuje především firmy, které zajistí opravy zbraní či techniky. „Za okolností, kdy ruské ozbrojené síly (...) provádějí protiteroristické a jiné operace mimo území Ruské federace, především speciální vojenskou operaci na území Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky a Ukrajiny, vzniká krátkodobá zvýšená potřeba oprav zbraní a vojenské techniky a zajištění logistických prostředků,“ citovala státní agentura TASS z důvodové zprávy k novely zákona o obraně.

Práce v noci i o víkendech

V případě schválení normy bude vláda oprávněna upravit podmínky práce přesčas, v noci či o víkendech a svátcích, jakož i délku placené roční dovolené. Bude také moci „aktivizovat mobilizační kapacity“ v hospodářství či používat prostředky ze státních rezerv.

Podle deníku Kommersant by firmy měly zakázáno odmítnout uzavírat smlouvy se státem na dodávky zboží a služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám