Hlavní obsah

Ruská Sberbank oznámila odchod z Evropy, peníze vkladatelům vyplatí

Vídeň
Aktualizováno

Ruská Sberbank odchází z Evropy. Největší ruská banka to odůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Ruskou invazi na Ukrajinu ve vyjádření nezmínila.

Foto: http://www.sberbankcz.cz/

Sberbank

Článek

Banka, která má později během dne zveřejnit finanční výsledky za rok 2021, uvedla, že již není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné k tomu, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

„V současné situaci se Sberbank rozhodla opustit evropský trh,” uvedla banka v prohlášení. „Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček,” dodala.

Bezprecedentní kroky západních zemí, které mají izolovat ruskou ekonomiku a finanční systém kvůli ruské invazi na Ukrajinu, zahrnují i sankce vůči ruské centrální bance a vyloučení některých bank z globálního platebního systému SWIFT.

Sberbank končí, klienti ale o své peníze nepřijdou. Kdy a kde je dostanou zpět?

Finance

Tento postih dopadl na finanční ústavy VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Sberbank mezi nimi není.

Evropská centrální banka (ECB) na počátku týdne varovala, že Sberbank Europe hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů, které vyvolala ruská invaze, a nařídila uzavření evropské divize Sberbank.

Veškeré obchodní aktivity společnosti Sberbank Europe zakázal na pokyn ECB v úterý rakouský finanční regulátor. Maďarská centrální banka se rozhodla odebrat licenci místní dceřiné společnosti Sberbank.

Kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ v pondělí zahájila také Česká národní banka.

EU odstřihne od SWIFT sedm ruských bank, Sberbank ušetřila

Ekonomika

Sberbank, která působí mimo jiné v Česku, Rakousku, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, měla k 31. prosinci 2020 evropská aktiva v hodnotě 13 miliard eur (330,2 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám