Hlavní obsah

Rosněfť zasáhl pokles těžby ropy v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní ropná společnost Rosněfť, kterou řídí blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin, zaznamenala od invaze ruských vojsk na Ukrajinu největší pokles produkce ve srovnání s ostatními těžaři.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na celkovém snížení těžby v zemi od invaze se Rosněfť spolu se svými dceřinými společnostmi podílela dvěma třetinami, ukazují podle agentury Bloomberg údaje ruského ministerstva energetiky. Je to zhruba dvojnásobek podílu firmy na celkové těžbě, což znamená, že Rosněfť byla zasažena neúměrně.

„Je to pravděpodobně firma, kterou poslední etapy mezinárodních sankcí zasáhly nejvíce,” řekl analytik trhu s ropou ze společnosti Kpler Viktor Katona.

Většina západních zemí, s výjimkou Spojených států a Velké Británie, zákaz dovozu ruské ropy neoznámila. Řada dalších faktorů - od omezení přepravy přes pojištění až po slabou domácí poptávku a veřejné odmítání Putinova režimu zahraničními společnostmi - ale donutila zemi snížit těžbu ropy.

Těžba ropy v Rusku byla podle údajů ministerstva v polovině května o 830 000 barelů denně nižší než v únoru. Z toho u projektů společnosti Rosněfť, včetně těch provozovaných dceřinou společností Bašněfť, byla těžba nižší o 560 000 barelů denně.

Těžba ropy v Rusku v dubnu klesla o devět procent

Ekonomika

Pokles těžby v Rusku byl rozdělen nerovnoměrně z různých důvodů. „Hlavním faktorem, který určuje vývoj těžby u všech ruských společností, je jejich schopnost prodávat ropu na vývoz a zvyšovat její zpracování uvnitř země,” uvedla analytička firmy Rystad Energy Daria Melniková.

Problematický se stal americký zákaz dovozu, protože se dotkl především dodavatelů ruského topného oleje. Bez významného odbytiště začaly zásoby ropy v rafineriích rychle narůstat, což je přimělo dočasně přerušit činnost. Rosněfť je zároveň největší rafinérskou společností v zemi.

Odchod ExxonMobilu

Negativní dopady měl také odchod velkých mezinárodních ropných společností. Odejít se rozhodl americký ExxonMobil, provozovatel rozsáhlého projektu Sachalin-1 na základě dohody o sdílení produkce s partnery, včetně Rosněfti. Těžba tam kvůli odchodu Exxonu do poloviny května ve srovnání s únorem klesla o více než 145 000 barelů denně, což je o 71 procent.

Shell se v Rusku zbaví 400 čerpacích stanic, prodá je Lukoilu

Ekonomika

Také soukromá firma Surgutněftěgaz má problémy s prodejem své ropy v zahraničí. Její těžba do poloviny května se snížila zhruba o 72 000 barelů denně. Na další velké ropné firmy v Rusku nebyl dopad restrikcí významný.

Druhý největší ruský producent Lukoil dokázal udržet těžbu téměř na stejné úrovni. Firma Gazprom Něfť, která je součástí státní plynárenské skupiny Gazprom, pak byla jedinou přední ruskou ropnou firmou, které se podařilo těžbu zvýšit. Podle analytiků firmě zřejmě pomohlo, že je menším producentem a má relativně sofistikované rafinerie a solidní vývozní kontrakty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám