Hlavní obsah

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Novinky, bož

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to uvedl server listu Financial Times.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo BP u čerpací stanice v Klotenu.

Článek

Koronavirová krize jen uspíšila plán nového vedení na zeštíhlení společnosti, dodal server. V prvním čtvrtletí společnosti kvůli nepříznivému vývoji na ropném trhu klesl zisk o 66 procent.

Výkonný ředitel společnosti Bernard Looney, který do funkce nastoupil teprve v únoru, v dopise zaměstnancům napsal, že společnost v krizi utrácela mnohem více, než si mohla dovolit.

Britskému ropnému koncernu BP prudce klesl zisk

Ekonomika

Společnost přitom již minulý měsíc oznámila, že v rámci úspor sníží počet nejvyšších manažerů z 250 na 120. Aktuální rušení pracovních míst se podle Looneyho dotkne především kancelářských pozic.

Energetická společnost BP se zaměřuje na ropné produkty, zemní plyn nebo fotovoltaiku. Na německém a lucemburském trhu provozuje benzinové čerpací stanice Aral, jež v minulosti fungovaly i v Česku. Ve Velké Británii provozuje benzinky Castrol.

Společnost byla založena v roce 1909 jako Anglo-Persian Oil Company pro účely těžby ropy v Persii, dnešním Íránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Únik ropy obarvil ruskou řeku

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu schválil vyhlášení stavu nouze v polárním městě Norilsk, kde z tamní elektrárny a teplárny uniklo velké množství...

Benzín před prázdninami o dost podraží

Motoristé, kteří o prázdninách vyrazí na dovolenou, musí počítat s tím, že ceny pohonných hmot budou o dost vyšší. Ceny ropy díky oživování světových ekonomik...

Výběr článků

Načítám