Hlavní obsah

Benzín před prázdninami o dost podraží

Právo, Martin Procházka

Motoristé, kteří o prázdninách vyrazí na dovolenou, musí počítat s tím, že ceny pohonných hmot budou o dost vyšší. Ceny ropy díky oživování světových ekonomik rostou a zejména benzín před hlavní letní motoristickou sezonou má tendenci každoročně zdražovat.

Článek

Zatímco ve středu stál podle společnosti CCS litr nejprodávanějšího Naturalu 95 v průměru 26,26 Kč a nafta 26,12 Kč, do konce června to už bude o korunu více.

„Ceny vzrostou až na 27 Kč, u benzínu může být zvyšování cen ještě vyšší, protože začíná hlavní motoristická sezona. Pořád ale budeme u čerpacích stanic platit až o 4,50 Kč méně než na začátku roku,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

I ve srovnání s loňským červnem budou ceny i přes aktuální růst příznivé. Tehdy stál litr Naturalu 95 přes 33 korun a nafta více než 32 korun.

Za šest týdnů je ropa dvakrát dražší

V průběhu prázdnin ale mohou ceny růst i ke 28 korunám. „Ceny ropy se v současnosti pohybují na úrovni roku 2016, kdy byly rovněž kolem 40 dolarů za barel. Kdybychom hledali paralelu, mohli bychom počítat s cenou pohonných hmot kolem 28 Kč za litr. Myslím tedy, že prostor k růstu je. V následujícím měsíci se ceny pohonných hmot mohou pohybovat kolem 27 korun,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Elektrifikace je slibnější než syntetická paliva, věří Mercedes

AutoMoto

Severomořská ropa Brent, od jejíž hodnoty se ceny pohonných hmot odvíjejí, stála ve středu lehce nad 39 dolarů za barel. Ještě před pár týdny přitom byla její cena poloviční. „Jednoznačným důvodem růstu cen pohonných hmot je zdražující ropa, kdy se ještě koncem dubna prodával barel severomořského Brentu za 20 dolarů, a nyní jeho ceny atakují 40 dolarů. Cena se tak za měsíc a čtvrt zdvojnásobila,“ uvedl Tomčiak.

Její cena podle Křečka může růst i nadále, protože přicházejí pozitivní údaje o obnově ekonomik. „Navíc ještě jsme se ani náhodou nedostali na úroveň cen před epidemií,“ podotkl Křeček. Příznivou zprávou pro motoristy je posilování koruny vůči americkému dolaru. Česká měna vůči té americké za posledních šest týdnů posílila asi o 1,70 Kč.

Šanci levně doplnit ropu stát propásl

Ekonomika

Řada motoristů se podivuje, že při zvyšování cen ropy je promítnutí do cen u pump takřka okamžité, když ale ropa zlevňuje, ceny klesají jen pozvolna. Podle Křečka se marže směrem nahoru udržují podle okolních cen bez ohledu na to, jaká byla nákupní cena pohonných hmot, ale když mají jít ceny dolů, pumpaři nechtějí jít pod náklady nebo očekávanou marži. „Když jde zdražit, udělá se to hned. Když zlevnit, tak teprve, když je to nutné,“ vysvětlil.

Při cestě na dovolenou je třeba počítat s tím, že zejména v západních a jižních zemích stojí pohonné hmoty o dost víc než v Česku. „V Německu je benzín asi o 6 korun na litr dražší, v Rakousku stojí přibližně stejně jako v Česku, v Maďarsku se zase platí asi o korunu méně,“ uvedl Tomčiak.

V turisticky oblíbeném Chorvatsku jsou však podle něho pohonné hmoty o dvě až tři koruny za litr dražší, a tak doporučuje při cestě k Jadranu natankovat v Česku a pak v Rakousku. „Stále platí, že u dálničních tahů jsou pohonné hmoty nejdražší, a vyplatí se tankovat u čerpacích stanic na okraji velkých měst,“ uzavřel Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám