Hlavní obsah

Ropa zdražila na rekord za tři roky

Ceny ropy stouply na nejvyšší hodnoty od roku 2014. Budoucí dodávky americké ropy WTI se prodávaly ve středu pět ráno za 63,47 dolaru, což je nejvíce od prosince 2014. U ropy Brent dosáhla cena 69,19 dolaru. Od prosince cena ropy stoupla o 13 procent, uvedla agentura Reuters.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Těžba ropy u ruského města Ufa

Článek

Cena ropy WTI stoupla o 0,81 procenta vzhledem k závěrečným cenám z předchozího dne. Cena ropy Brent stoupla o 0,54 procenta, ovšem úterní maximum 69,29 dolaru nepřekonala.

Důvodem růstu cen je pokračující omezení těžby ze strany kartelu OPEC, na kterém se členské země dohodly s Ruskem. Loni v listopadu se státy rozhodly prodloužit omezení až do konce letošního roku. Mělo vypršet v březnu.

Zásoby ropy klesly v prvním lednovém týdnu o 11,2 miliónu barelů na 416,6 miliónu barelů.

„Prodloužení dohody OPEC a klesající zásoby pomáhají tlačit cenu vzhůru,“ řekl investiční analytik z Rivkin Securities William O´Loughlin.

Na růst cen doplácejí rafinérie zejména v Asii, která je největším spotřebitelem ropy. Kvůli vysokým cenám klesá jejich marže pod šest dolarů za barel. V Asii se za barel surové ropy platí 70,62 dolaru, i když ani WTI ani Brent nestojí zatím 70 dolarů.

Podle agentury Reuters ale panují obavy z přehřátí trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám